Theater na de Dam – 4 mei in de Toneelschuur

Eline Arbo zal met de cast van De Rechtvaardigen de lezing van deze nieuwe tekst verzorgen

0

Op verzoek van ‘Theater Na de Dam’ schreef Arnon Grunberg een nieuw toneelstuk dat op 4 mei gelijktijdig door alle grote toneelgezelschappen in het hele land wordt gepresenteerd na het moment stilte en de ceremonie op de Dam om 20.00 uur.

De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag is een tragikomedie over een holocaust overlevende in het #metoo tijdperk. Over de macht van het slachtoffer, over schuldgevoel en zelfvernietiging, over het verleden als chantagemiddel.

Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam” — Arnon Grunberg

Het laten schrijven van een nieuwe toneeltekst vormt sinds een paar jaar een vast onderdeel van Theater Na de Dam. Eerdere auteurs waren Rik van den Bos, Judith Herzberg en Rebekka de Wit.

Deelnemende gezelschappen zijn Theater Utrecht, Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, Theater Rotterdam, Theatergroep Suburbia, Het Zuidelijk Toneel en Toneelschuur Producties.

In de Toneelschuur neemt Eline Arbo de honneurs waar met enkele castleden uit De Rechtvaardigen van Toneelschuur Producties. Zij zullen deze nieuwe tekst voor het eerst ten tonele brengen in Haarlem.

Info
Vrijdag 4 mei, 21.00 uur.