Regionale Vogeldag staat bol van activiteiten bij Landje van Gruijters

100% Kluut op 13 mei

0

In de Nationale Vogelweek organiseren drie regionale natuurorganisaties voor het eerst een Vogeldag. Ze doen dit onder de titel 100% Kluut. Ze hopen met deze dag hun enthousiasme voor vogels over te dragen op volwassenen en op kinderen.

Op zondag 13 mei zijn in en rond het Landje van Gruijters en Fort Benoorden Spaarndam heel veel activiteiten. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er korte vogelexcursies naar het Landje van Gruijters, de Hekslootpolder en het Munitiebos. U heeft kans een ijsvogel scherend over het water te zien of baltsende buizerds boven het munitiebos. En niet te vergeten kluten, een van de sierlijkste vogels, te zien in het Landje van Gruijters. Op één plek proberen vogelaars vanaf 8.00 uur zoveel mogelijk soorten te zien. Dit heet een Big Sit en iedereen is welkom om mee te kijken. Het hele programma staat op www.100procentkluut.nl.

Koos Dijksterhuis vertelt over de spreeuw
In het fort worden lezingen over vogels gegeven. Koos Dijksterhuis, de natuurdagboekschrijver van Trouw, vertelt over de Spreeuw waarover hij een boek schreef. Berry van der Hoorn van Naturalis vertelt over de evolutie van vogels. Ook de fossielen in het Teylers Museum komen aan bod. Andries Mok van IVN Zuid-Kennemerland neemt u mee in de wereld van de vogelnamen. Speciaal voor deze dag is er een vogeltentoonstelling gemaakt en in twee ruimten kunt u aan de hand van vogelgeluiden de vroege ochtend of de late avond beleven. Vogelpreparateur Ron Philippo demonstreert het opzetten van vogels. Ook het fort is een bezoek waard. Er zijn rondleidingen langs de wandschilderingen die soldaten in het fort ooit hebben gemaakt.

Kinderen worden actief betrokken
Kinderen kunnen hun vogelhart ophalen bij allerlei activiteiten. Op deze unieke dag gaan ze van alles meemaken wat met vogels te maken heeft. Kinderen van de Jeugdvogelclub geven excursies naar het Landje van Gruijters op zoek naar de Kluut die met zijn mooie slanke pootjes eigenwijs door het water stapt. Of ze kunnen meedoen met een spannende vogelspeurtocht over het eiland van het Fort. Kinderen kunnen uilenballen uit elkaar gaan pluizen en onderzoeken wat er allemaal in zo’n bal zit aan muizenbotjes. Als ze willen weten hoe vogels vliegen kunnen ze naar de vogeltentoonstelling waar ze van alles kunnen leren over de eigenaardigheden van onze vogels. En tenslotte is er speciaal voor kinderen een jongevogelquiz. Er is voor kinderen een stempelkaart want bij elke activiteit krijgen ze een stempel en bij vijf of meer stempels ontvangen ze een diploma.

Praktische informatie
Kom met de fiets naar de Redoute bij Spaarndam. Bij het fort is geen parkeergelegenheid. Mensen met auto’s worden verwezen naar het parkeerterrein van de Westbroekplas, Dammersweg 100 in Velserbroek. De groene looproute (ongeveer 10 minuten) is aangegeven met borden. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Samenwerking tussen organisaties
IVN afd. Zuid-Kennemerland, Stichting Duurzaam Natuurbeheer Landje van Gruijters, de beheerder van Fort Benoorden Spaarndam en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland organiseren deze dag. Financieel is deze dag mede mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.