29e Honkbalweek Haarlem voorziet in behoefte

0

De 29e editie van de Honkbalweek Haarlem heeft de eerste succesvolle dagen achter de rug. Het evenement staat al vele jaren internationaal hoog in aanzien. Wereldwijd accepteren buitenlandse bonden graag een uitnodiging voor deelname aan het invitatie-toernooi. Voor het eerst sinds jaren zijn zes verschillende landen nu vertegenwoordigd op het evenement dat op vrijdag 13 juli van start ging.

Ondanks het succes door de jaren heen leek er in december 2016 een stagnatie te komen in de tweejaarlijkse terugkeer van het evenement. Door het wegvallen van een aantal sponsors leek het de toenmalige organisatie financiëel niet haalbaar in 2018 het volgende toernooi te organiseren. Niets bleek uiteindelijk minder waar. Guus van Dee nam de uitdaging aan, stelde een vrijwel nieuw organisatie-comité samen en werkte keihard aan een doorstart van de Honkbalweek. In augustus 2017 werd het groene licht gegeven en een paar dagen geleden kon volgens planning de 29e editie van start gaan.

Onmiddellijk was er weer grote belangstelling bij de liefhebbers en de voorverkoop van passepartouts en toegangskaarten liep voorspoedig. Dat resulteerde al een paar keer in een uitverkocht Pim Mulier Stadion, dat sinds 1963 het decor vormt van het evenement. Hiermee werd opnieuw onderstreept dat er een grote behoefte is aan de Honkbalweek Haarlem, dat als sinds het begin in 1961 wordt gekenmerkt door een geheel eigen en unieke sfeer tussen publiek en spelers.

Team Kingdom of the Netherlands.
Team Kingdom of the Netherlands.

Het Nederlands honkbalteam, dat de laatste jaren luistert naar de naam Team Kingdom of the Netherlands, behoort vanaf het begin tot de vaste deelnemers. Azië wordt al vele jaren vertegenwoordigd door Japan en Chinese Taipei. Het Midden-Amerikaanse Cuba maakt dit keer ook weer deel uit van het deelnemersveld. Naast Nederland nemen nog twee andere Europese landen deel. Italië is er voor het eerst sinds 2004 weer bij. Al vele jaren zijn Italië en Nederland aartsrivalen van elkaar in het Europese honkbal. Duitsland, dat de laatste jaren op de Europese ranglijst klimt, debuteert in Haarlem. Een mooi uitgebalanceerd deelnemersveld met verschillende speelstijlen.

Nederland, voor het eerst onder leiding van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen, begon het evenement goed. Oranje won met 0-6 van Duitsland en was met 0-7 te sterk voor Italië, waarna een nipte 2-3 nederlaag volgde tegen Chinese Taipei. Japan is momenteel de succesvolste ploeg en kwam inmiddels viermaal tot winst.

Vanaf dinsdag 17 juli volgt een aantal cruciale wedstrijden in de voorronde, die bepalend zijn voor plaatsing in de finaleronde. Zo speelt Nederland dinsdagavond 17 juli (19.00 uur) tegen Cuba, dat driemaal heeft verloren. Woensdagavond 18 juli (19.00 uur) staan Nederland en Japan tegenover elkaar in een sleutelduel voor de eerste en tweede plaats in de voorronde.

De Honkbalweek Haarlem staat duidelijk weer op de kaart en de huidige organisatie voorziet een zonnige toekomst voor het evenement.