De rode stip

0

De perikelen rond de nieuwe privacywet nemen ludieke vormen aan. Wat is het probleem? Een afbeelding waarop iemand te zien en te herkennen is, is tegenwoordig een officieel persoonsgegeven en daarvoor is toestemming nodig van de betreffende persoon. Maak je bijvoorbeeld een mooie scherpe foto van een tribune met 500 personen die aan het gezicht te herkennen zijn dan zou je 500 toestemmingen nodig hebben voordat je de foto mag publiceren. Dat geldt dan natuurlijk ook voor evenementen waar veel publiek op af komt.

Voor kunstzinnige en journalistieke uitingen zijn echter een uitzondering gemaakt. En foto’s maken op evenementen die uiteindelijk ook gepubliceerd worden kan je natuurlijk zien als een journalistieke uiting. En daarvoor hoef je geen officiële journalist te zijn; het is geen beschermde titel, dus iedereen mag zich journalist noemen. En dan zou het dus weer wel mogen. Misschien. Misschien ook niet. Niemand die het je met 100% zekerheid durft te vertellen. Het is helaas wachten op de eerste rechtszaken. Tot zover het probleem met foto’s maken en publiceren.

Goed, door dit alles ontstond het idee bij H&L producties uit Haarlem om iedereen die absoluut niet gefotografeerd wilde worden op het culinaire evenement Haarlem Culinair een rode stip op het voorhoofd te laten zetten. Er waren kleine, ronde, rode stickers verkrijgbaar voor de personen die hier gebruik van wilden maken. Ook kan je natuurlijk met een rode lippenstift, een (niet permanente) stift en dergelijke een rode stip op je voorhoofd zetten.

Er werden slechts een paar stickers opgehaald waarvan een aantal mensen die het leuk vonden om zo’n stickertje te hebben, maar geen bezwaar hadden om op een foto terecht te komen.

Het nieuws over dit fenomeen werd afgelopen dagen opgepakt door landelijke en regionale media; NOS, NU.nl, De Telegraaf en ga zo nog maar even door.

Mijn gewaardeerde en vriendelijke collega Foto Ad Schaap, bekend van zijn vele foto- en videoreportages op onder andere Haarlem updates, maakte bij Haarlem Culinair een aantal foto’s aangaande de rode stip, alsof hij wist dat dit groot nieuws zou worden! 🙂

Foto’s: Foto Ad Schaap.

P.S. Wegens omstandigheden kunnen wij geen voorbeeldfoto publiceren van iemand met een rode stip op het voorhoofd.

Voor meer informatie over dit onderwerp adviseren wij te kijken op onder andere Charlotte’s Law, NVJ, Photofacts en Villa Media. Alvast succes met dit voor fotografen en videomakers hoofdpijndossier!