ABC toont werk geïnspireerd op alleskunner en uitvinder Da Vinci

VENI VIDI VINCI - Ik kwam, Ik zag, Da Vinci

0

Van 21 oktober t/m 15 januari toont ABC Architectuurcentrum Haarlem de expositie Veni Vidi Vinci. Voor deze tentoonstelling, georganiseerd door de stichting Hollands Licht i.s.m. het ABC, hebben een zevental hedendaagse Nederlandse ontwerpers/kunstenaars zich laten inspireren door ‘alleskunner’ Leonardo Da Vinci (1452-1519).

Da Vinci was naast architect, wetenschapper, schrijver, schilder, tekenaar, kaartenmaker en componist ook uitvinder. In het ABC laten Thé Tjong-Khing, Joost Swarte, Paul van der Steen, Rogier Polman, Léon van Kuijk, Jan Willem Post en Frank Havermans schets- en ontwerpwerk zien dat is geïnspireerd op Da Vinci’s rol als uitvinder en denkschetser. Aanleiding voor deze expositie in het ABC is de grote Da Vinci-expositie in het Haarlemse Teylersmuseum die in dezelfde periode plaatsheeft. Veni Vidi Vinci wordt op zondag 21 oktober om 16.00 uur in het ABC geopend door Marjan Scharloo, directeur Teylersmuseum.

Da Vinci
Leonardo da Vinci is alom beroemd vanwege zijn visionaire en onderzoekende geest. Hij bedacht en schetste een imaginaire wereld die ver voorbij ging aan wat er in de 15de eeuw mogelijk was of voor mogelijk werd gehouden. In de 6.000 tekeningen die van hem bewaard zijn gebleven schetste hij onder andere robots, machinegeweren, kogellagers (mechanica), parachutes, duikpakken, tanks, een voorloper van de auto, utopische stedenbouwkundige visies etc. Deze ontwerpen vormde de basis van moderne uitvindingen eeuwen later. Voor de expositie in het ABC vormt met name dit aspect van Da Vinci de inspiratiebron.

Verbeeldingskracht
Thé Tjong-Khing, Joost Swarte, Paul van der Steen, Rogier Polman, Léon van Kuijk, Jan Willem Post en Frank Havermans zijn uitgedaagd om in de voetsporen van Da Vinci te treden en visionaire schetsen/ontwerpen te maken: het ‘onmogelijke’ te ontwerpen en te visualiseren. Zij zijn geselecteerd aangezien zij alle zeven onderzoekend en analytisch te werk gaan, daarbij het experiment niet schuwen en over een grote verscheidenheid aan verbeeldingskracht beschikken. Hen is gevraagd om door middel van schetsen (2- en 3dimensionaal) oplossingen te bedenken en hedendaagse onmogelijkheden te visualiseren of nooit getoonde schetsen te tonen uit hun eigen archief.

Titel
De titel van het project Veni Vidi Vinci (Ik kwam, Ik zag, Da Vinci) is een verbastering van de uitspraak Veni Vidi Vici (Ik kwam, Ik zag, Ik overwin) van Julius Caesar naar aanleiding van zijn overwinning van de slag bij Zela in 47 voor Christus. Deze bekende Latijnse uitspraak is ook bijzonder toepasselijk voor Leonardo Da Vinci; de verbastering van de uitspraak wellicht voor de betrokken kunstenaars…

Fantaseren
In het kader van Veni Vidi Vinci organiseert het ABC gedurende de expositieperiode een aantal kinderworkshops waarbij ook kinderen worden uitgedaagd in de voetsporen van Da Vinci te treden. Onder de titel ‘fantaseren met je potlood’ vinden deze workshops plaats voor 6 tot 8 jarigen op 21 oktober en 4 november van 14.30 u tot 16.00 uur. Op 23 oktober en 4 januari is het voor 9 tot 12 jarigen van 13.00 tot 15.30 uur. Aanmelden en meer informatie op www.architectuurhaarlem.nl.

Cultuurmonitor 2017
Voorafgaand aan de opening van Veni Vidi Vinci op 21 oktober door Marjan Scharloo, directeur van het Teylers Museum vindt een ingelast en speciaal programmaonderdeel plaats. Dit betreft de overhandiging van het eerste exemplaar van de publicatie “Cultuur gemonitord” door de Haarlemse wethouder voor Cultuur, Marie Thérèse Meijs.

Kunstlijn & Haarlem viert cultuur
Naast de link met de Da Vinci-expositie in het Teylersmuseum is Veni Vidi Vinci ook te bezoeken tijdens de Haarlemse Kunstlijn (2, 3, 4 november). Veni Vidi Vinci maakt daarnaast onderdeel uit van een grootschalig kunstproject van Hollands Licht en van het programma van ‘Haarlem viert cultuur’. Kijk voor het complete overzicht op www.haarlemviertcultuur.nl

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij steun van Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, De Gijselaar-Hintzenfonds, J.C. Ruigrok Stichting, Rutges onderhoud & renovatie en van bevriende zijde.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)