Tegenlicht Meet Up Haarlem over Big Pharma en medicijnprijzen

24 oktober

0

Tegenlicht Meet Up Haarlem organiseert op 24 oktober een debat over Big Pharma en de medicijnprijzen: patentrecht, prijzen en peperdure pillen? Dit debat heeft zijn basis in de uitzending van VPRO’s Tegenlicht over peperdure pillen op 7 oktober 2018.

Medicijnen worden steeds duurder. Daardoor dreigt medische zorg onbetaalbaar te worden. De farmaceutische industrie heeft vaak de patenten in handen en kan dus ook de prijzen bepalen. Maar als prijzen zo hoog zijn dat het recht op gezondheid daardoor in de knel komt, wat zijn dan de alternatieven?

De farmaceutische industrie doet geheimzinnig over de productiekosten van alle pillen, poeders en drankjes. De winstmarges zijn echter hoog en breken keer op keer nieuwe records.

Pogingen van academische ziekenhuizen en apotheken om medicijnen goedkoper te maken, stuiten doorgaans op stevig verzet van de kant van ‘Big Pharma’. Er zijn professionals die zeggen dat het anders kan. Gedreven pioniers die laten zien dat nieuwe medicijnen niet duur hoeven te zijn. Zij komen met praktische oplossingen om medicijnen in de toekomst voor iedereen betaalbaar te houden.

In de Pletterij een discussie over de economische belangen van de farmaceutische industrie, het recht op betaalbare medicijnen en mogelijkheden om de huidige impasse te doorbreken. Aan het debat wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van verschillende sectoren: Marcel Canoy, econoom, adviseur ACM, voorzitter Longkanker Nederland, lid advies commissie Zorg Instituut Nederland, Martin Favié, voorzitter Belangen Organisatie Generieke Geneesmiddelen Industrie (Bogin) en Hans Mulder, voorzitter Apothekers Vereniging Haarlem en omstreken. Het debat wordt geleid door Marieke ten Katen, journalist Financieel Dagblad en Elsevier en zelf farmaceut.

Het debat begint om 20.00 uur, de toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Reserveren via www.pletterij.nl. De Pletterij is te vinden aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.