Programma Pletterij november

0

Het programma van de Pletterij voor november 2018 ziet er als volgt uit:

do 1 november 20.00 uur Docu Lab: Samengestelde gezinnen
Welkom in de 21e eeuw waarin samengestelde gezinnen meer regel dan uitzondering zijn
Eén op de drie kinderen groeit op in een samengesteld of ander gezin. Op deze Docu Lab avond gaan we kijken naar drie korte documentaires.
Just Different, van Zoé Beekes.
Een lesbisch stel en een homoseksueel koppel besluiten met z’n vieren een kind op te voeden. Een intiem portret waarin Zoé haar vier ouders ondervraagt.
Mijn gelukkige ingewikkelde familie.
In deze documentaire portretteert Tessa Pope drie samengestelde gezinnen.
De Gescheiden Man.
Een korte documentaire van Yara Hannema waarin zij Remco Prinse bevraagt over wat er gebeurt met het leven van een man na een scheiding.
Samen met een kinderpsycholoog gaan we daarna het gesprek aan over de impact van deze nieuwe constructies. Als een samengesteld gezin nu de norm wordt, hoe kan dit dan voor kinderen het beste werken?
Toegang gratis. vrijwillige bijdrage welkom.

zo 4 november jazzX: Kika Sprangers Kwintet
Saxofoniste Kika Sprangers (28-09-1994) raakt haar publiek met haar lyrische, melodieuze spel en karakteristieke geluid. In haar spel en eigen stukken die ze voor haar kwintet schrijft, laat ze de melodie en lyriek spreken bovenop een stevig groove. Stevige, ritmische bas en drums met als tegenhanger elektronische soundscapes van de gitaar en keys en romantische kleuren van de akoestische piano. Ze is altijd op zoek naar nieuwe inspiratie en experimenteert live in muzikale conversaties met haar bandleden.
Met haar kwintet en haar Large Ensemble (een uitbreiding van haar kwintet) beleefde Sprangers hoogtepunten bij inJazz 2017, Tivoli Cloud Nine en het Grachtenfestival Amsterdam. Voor dat laatste won Sprangers de Grachtenfestival-pitch. In februari 2017 verscheen haar eerste EP “Leaves of Lily”. Deze EP kreeg vier sterren in het Parool. Vorig jaar was Kika Sprangers uitverkoren tot Young Vip 2018. Het Kika Sprangers kwintet bestaat uit: Kika Sprangers, sopraan- en altsax, Benjamin Torbijn, drums, Danny van Ruitenburg, basgitaar, Erik Brugmans, gitaar en Manuel Wouthuysen, piano en toetsen.
Toegang: € 10,–/jonger dan 25 jr € 7,50.

di 6 november 18.00 uur Verhalenrestaurant
Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen vijf mensen in het restaurant van de Wereldkeuken op een klein podium een verhaal te vertellen. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

di 6 november 20.00 uur Debat omgaan met kritiek en tegenslag
In het kader van Rossini.nu wordt op 6 november een debat in de Pletterij gehouden over “omgaan met kritiek en tegenslag”. Rossini stopte immers abrupt met componeren na een slechte kritiek van zijn intendant Mr. Lubert. Hij had toen, pas 33 jaar oud, zo’n 40 opera’s gecomponeerd. Had hij er gewoon genoeg van? Had hij voldoende verdiend of was er meer aan de hand? Bekend is dat hij de glans en flow in zijn leven nooit meer echt terugvond en dat hij last kreeg van angsten, fobieën en diverse ziektes.
Hoe ga je als kunstenaar om met kritiek en tegenslag? Hoe houd je je staande als er van je wordt verwacht dat je je enerzijds kwetsbaar opstelt en als anderzijds iedereen moet kunnen zeggen wat hij vindt? Is de kunstenaar meer sensibel dan andere disciplines; kampte de jonge Rossini met zoiets als wat we nu een burn-out noemen? Is er een raakvlak met de toenemende hoeveelheid jongeren met een burn-out in onze prestatiemaatschappij?
Over dit soort vragen gaan we in debat met deskundigen en betrokkenen, zowel uit het kunstvak als uit andere disciplines. Deze sprekers zijn:Don Duyns – scenarioschrijver, schrijver van Rossini.nu, Herman Hopman – oud trompettist van het Gelders Orkest, nu therapeut voor mensen die vastlopen; Thijs Launspach – psycholoog, docent bij de UvA, schrijver van “Fokking Druk” en Titus Muizelaar – acteur, regisseur. De presentatie is in handen van Frénk van der Linden.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

wo 7 november 14.00 uur film Et Dieu … créa la femma (1956)- R. Vadim
Inleiding: Lenie Peetoom
Roger Vadim lanceerde met deze film Brigitte Bardot en de BB-mythe. Volgens filmregisseur Truffaut gaat het om een ´oprechte, amorele , intelligente en puriteinse’ film, terwijl anderen er schande van spraken. Hoe het ook zij, de schandaalwekkende debuutfilm van Vadim verwekte een schandaal maar vestigde Brigitte Bardot ook als wereldster en Saint-Tropez als toeristenoord. En…de spontaniteit van BB blijft onverminderd werkzaam. Roger Vadim en Brigitte Bardot waren ten tijde van de opname van deze film een echtpaar.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 7 november 19.30 uur Dust Flower Fame: Iraanse documentaire en muziek
“Je kunt me doden wanneer je maar wil, maar je kunt de emancipatie van vrouwen niet tegenhouden.”
Dust Flower Flame is een documentaire over het leven van Tahirih Qurratu l-ʿAyn, één van de eerste vrouwen in het Midden-Oosten die streed tegen geweld tegen vrouwen en in deze strijd het leven verloor. Tahirih was een hoog opgeleide Iraanse vrouw, dichteres en theologe van het Bahá’i geloof. Haar naam is synoniem geworden voor vrouwenemancipatie en sociale rechtvaardigheid en heeft door de jaren heen generaties vrouwen geïnspireerd in hun strijd voor gelijke rechten.
Sinds 1979 verbiedt de Islamitische Republiek van Iran elke positieve portrettering van Tahirih, mondeling of schriftelijk. Haar naam is geschrapt uit de Iraanse geschiedenisboeken en de Iraanse overheid is een campagne gestart om haar omlaag te halen en af te schilderen als een afvallige en een prostituee.
Tahirih werd gewurgd door regeringsfunctionarissen, met goedkeuring van de Sjah, Naser al-Din Qajar. Haar laatste woorden, hierboven geciteerd, versterken het beeld van haar als onverzettelijke strijdster voor vrouwenrechten.
Deze film is geregisseerd door Shabnam Toloei, actrice, schrijfster en regisseuse, afgestudeerd in regie aan de Bagh-e-Ferdous Film School in Teheran en in theaterstudies aan de Université Paris Ouest Nanterre. Ze heeft vele onderscheidingen in de wacht gesleept voor haar acteerprestaties, regie en schrijven. In Iran echter is het haar vanwege haar geloof verboden om activiteiten te ontplooien op het gebied van kunst. Ze woont sinds 2004 in Frankrijk.
Toegang € 10,00/€7,50 HaarlemPas of jonger dan 25 jr.

za 10 november 18.00 uur Wereldkeuken Event
Op zaterdag 10 november is er weer een aflevering van het maandelijkse Wereldkeuken Event! Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag wordt er maandelijks op zaterdag een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk drie gangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten. De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie.

ma 12 november 20.30 uur ICP en Nieuw Amsterdams Peil met hommage aan Misha Mengelberg
Swing, Europese muziek en dadaïsme komen deze avond samen met een fascinatie voor het dierenrijk, getuige titels als Rokus de Veldmuis en De Hondenmepper. Bij dit portret door ICP Orkest en Nieuw Amsterdams Peil – bij elkaar zestien topmusici – komen ook geestverwante componisten aan bod als Igor Stravinsky, John Cage, Duke Ellington, Thelonious Monk en (vader) Karel Mengelberg.
Misha Mengelberg werd begin jaren 60 bekend als een unieke, vrij improviserende jazzpianist, als vooruitstrevend componist én als kunstenaar van de roemruchte Fluxus-beweging. Onder de noemer Instant Composers Pool richtte hij een groep blazers en strijkers op, samen met slagwerker van de buitencategorie Han Bennink. Het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, opgericht in 2005, speelt een breed kamermuziek- en muziektheaterrepertoire in een flexibele bezetting.
ICP ORCHESTRA: Guus Janssen piano, Michael Moore klarinet/altsax, Ab Baars, Tobias Delius klarinet/tenorsax, Wolter Wierbos trombone, Thomas Heberer kornet, Tristan Honsinger cello, Mary Oliver (alt)viool, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.
NIEUW AMSTERDAMS PEIL: Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool, Dorian Cooke fagot, Mick Stirling cello, Patricio Wang gitaar.
Toegang € 10,00/€7,50 HaarlemPas of jonger dan 25 jr.

di 13 november 20.00 Debatcafé
Het Pletterij Debatcafé is een gevarieerd programma met veel actueel Haarlems nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De debatleiding is in handen van Erwino Ouwerkerk. De onderwerpen en de gasten worden hier kort voor het debat op de website van de Pletterij bekend gemaakt.
Toegang: € 3,–/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50

wo 14 november 14.00 uur Beelden uit Nederlands Indië
Samenstelling en inleiding: Lenie Peetoom
Voor de pauze zijn er fascinerende opnamen van Nederlands Indië te zien, die in 1926-27 ter plekke werden opgenomen door filmpionier en documentairemaker Willy Mullens. Hij was een van de eersten die de kolonie filmde. In de jaren veertig is er bij deze beelden nog gesproken commentaar en Nederlandse ondertiteling toegevoegd.
Na de pauze vertonen we indrukwekkende beelden van het vrouwenkamp Tjideng en de vreugde van de bevrijding.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar. Reserveren wordt aangeraden.

ma 20 november 20.30 uur Dubbelconcert Comes/Simonis en Stadhouders/Rempis/Rosaly
Deze avond is er een dubbelconcert. De eerste set wordt samengesteld door Martijn Comes en Lucas Simonis.
In de tweede set spelen Jasper Stadhouders– gitaar, Dave Rempis– sax, Frank Rosaly– drums als onderdeel van hun Europese tournee. Het is een concert voor hun CD relase. Deze CD met de titel OCOCI is op 1 december 2017 opgenomen. Dit trio combineert twee wereldsteden van de geïmproviseerde muziek: Chicago en Amsterdam. Saxofonist Dave Rempis en drummer Frank Rosaly uit de Chicago scene spelen al zo’n 15 jaar samen. Een optreden met de Nederlandse gitarist/bassist Jasper Stadhouders op een festival in Duitsland beviel zo goed dat er een langdurige samenwerking uit voort kwam. Het debuutalbum van dit trio verschijnt later dit jaar. Rempis en Rosaly komen beiden uit de Chicago jazz- scene. Jasper Stadhouders woont in en werkt vanuit Amsterdam. Dave Rempis was vorig jaar al in de Pletterij te horen met het project ‘From wolves to whales’ met (trompettist) Nate Wooley. Deze drie muzikanten zijn zwaargewichten in de internationale impro- scene.
Toegang € 10,-/€ 7,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jr.

wo 21 november 14.00 uur film Big Night (19960 – Scott & Tucci
Inleiding Lenie Peetoom
Primo en zijn jongere broer runnen samen restaurant The Paradise. The Paradise is echter geen succes en om klanten te werven ´regelen´ de broers een hoge gast om te komen dineren, Louis Prima, een gevierd muzikant. De broers staan voor hun grootste uitdaging ooit – gezamenlijk een subliem maal bereiden en een groot aantal klanten. Maar op de grote avond blijft de komst van de eregast uit. Hoe gaat dit aflopen?
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

wo 21 november 20.00 uur debat Tegenlicht Meet Up
Nadere info op de website van de Pletterij.
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom

vr 23 en za 24 november 20.00 uur Opera La Voix Humaine
De sopraan Michelle Mallinger brengt vrijdag 23 en zaterdag 24 november in de Pletterij de kameropera La Voix Humaine, met begeleiding van pianist Hans Schellevis. De regie is van Hans Nieuwenhuis. Met liederen van Edith Piaf, Barbara en Poulenc. Gastspreker bij deze voorstellingen is Tom de Haan, stadsdominee in Haarlem.
La Voix Humaine (De menselijke stem) werd in 1928 geschreven door Jean Cocteau als toneelmonoloog voor een vrouw. Het stuk ging in 1930 met succes in première in de Comédie-Française in Parijs met de befaamde actrice Berthe Bovy. In 1958/59 heeft componist Francis Poulenc er een opera van gemaakt vrijwel letterlijk gebaseerd op het toneelstuk. De vrouw in het stuk, die wordt aangeduid als ‘elle’, voert een moeilijk telefoongesprek met haar ex-partner en probeert hem onder druk te zetten en een schuldgevoel aan te praten.
Kaarten reserveren via https://www.la-voix.nl/la-voix-humaine-concert

wo 28 november 14.00 uur film Vertigo (1958) – Alfred Hitchcock
Inleiding: Lenie Peetoom
Vertigo wordt als Hitchcocks grootste film gezien. James Stewart, die doorgaans de oergezonde, ongecompliceerde Amerikaan portretteert is in deze film een neurotische, bezeten held, die last heeft van hoogtevrees en daardoor de vroegtijdige dood van een collega politieagent op zijn geweten heeft. Hij mag daarna alleen nog simpele diensten draaien, zoals het beschermen van Kim Novak tegen haar steeds terugkerende zelfmoordpogingen, waar hij zijn handen vol aan heeft. De passende muziek van Bernard Hermann levert een belangrijke bijdrage aan de totale sfeer en ook is er voortreffelijk camerawerk van Robert Burks, die op originele wijze de zoomlens inzet.
Toegang: € 4,–/met HaarlemPas en jonger dan 25 jr € 2,50.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)