Lezing: De liefde van Alcibiades

Tussen Logos en Pathos: de passies van de ziel

0

Kees van der Velde zal op donderdag 8 november spreken over ideeën van Alcibiades, een Atheens politicus en veldheer uit de tweede helft van de vijfde eeuw v.Chr.. Alcibiades speelde een sleutelrol in de afloop van de Peloponnesische Oorlog en was een vriend van Socrates. Van die twee is een ‘dialoog’ bekend, die mogelijk door Plato geschreven zou zijn.

Alcibiades pleit op een feestje volledig bezopen en als een levende tegenstelling van Socrates – die net klaar is met zijn visie op het kennisideaal van de rede – voor een emotioneel begrijpen, gebaseerd op een subtiele interactie. Hij verklaart tegelijk zijn liefde aan Socrates. De rede van Alcibiades staat als een levende tegenstelling van Socrates voor een vorm van denken die de rede en de emotie niet tegen elkaar uitspeelt maar bondgenoten laat zijn.

Het contrast tussen Alcibiades en Socrates lijkt onverenigbaar te zijn. Het blijkt dat er voor het bereiken van de socratische bovenzinnelijke ideeën een prijs betaald moet worden. Gericht op het algemene en boventijdelijke verliest Socrates namelijk het bijzondere en veranderlijke uit het oog. Acibiades sterft en met hem sterft de hoop dat emotie en de rede nog ooit in één polis zullen worden ondergebracht. Zijn liefde voor Socrates bleef onbeantwoord.

De voordracht zal gaan over de rehabilitatie van de emoties. Te lang heeft een ongebreideld verstandsfetisjisme in de ogen van de spreker onze emoties gereduceerd tot irrationele lichamelijke impulsen. Maar emoties zijn niet chaotisch of blind en primitief maar dienen gekoesterd te worden als creatieve vormen van zelfverwezenlijking, zegt hij.

In de pauze tussen lezing en nabespreking kan het bijzondere Haarlemse logegebouw worden bezichtigd.

Info
Donderdag 8 november 2018, 20.00 uur (zaal open 19:30)
Gratis / openbaar
Ripperdastraat 13, Haarlem
Graag aanmelden: secretaris.loge127@vrijmetselarij.nl