Minister de Jonge praat met Scouting Brigitta over sociale veiligheid en gratis VOG

Minister Hugo de Jonge bezocht vrijdag 2 november Scouting Brigitta in Haarlem om met hen te spreken over sociale veiligheid binnen Scouting en de gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

0

De minister bezocht Scouting Brigitta in Haarlem, waar hij in gesprek ging met de voorzitter van de Scoutinggroep, de adviseur veilig vrijwilligerswerk en een van de vrijwilligers. Bij het gesprek was ook de voorzitter van Scouting Nederland, Jaap Boot, aanwezig.

Tijdens het gesprek werd het beleid op het gebied van sociale veiligheid van Scouting Nederland uitgebreid besproken. Daarnaast werd er stilgestaan bij hoe Scouting Brigitta dit in de dagelijkse praktijk vormgeeft. Ook binnen Scouting Regio Haarlem staat dit hoog op de agenda voor regionale Scoutingactiviteiten.

Het gesprek was een gevolg van de beslissing van de regering om de gratis VOG beschikbaar te maken voor alle vrijwilligersorganisaties die werken met kwetsbare mensen. Het is belangrijk dat organisaties waar vrijwilligers actief zijn voldoende aandacht hebben voor de risico’s op grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers. Om deze risico’s te beperken, moet een organisatie een actief en gedegen preventie- en integriteitsbeleid hebben. Onderdeel van dit beleid kan de ambitie zijn om vrijwilligers te vragen een VOG te overleggen.

Minister De Jonge: “Ons land leunt met z’n volle gewicht op al het grote en kleine werk dat vrijwilligers dagelijks verzetten. Alle inzet wordt gewaardeerd, of je nu aan de slag bent bij de voetbalvereniging van je zoon of wekelijks meehelpt in een verpleeghuis. Met de regeling Gratis VOG kunnen we eraan bijdragen dat dit vrijwilligerswerk zo integer en zorgvuldig mogelijk gebeurt.

De bestaande regeling uit 2015 was alleen van toepassing op vrijwilligers die werkzaam zijn bij vrijwilligersorganisaties die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Vanaf nu kunnen organisaties de gratis VOG voortaan aanvragen voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen.

Scouting Brigitta heeft al sinds 1945 haar wortels in Haarlem-Noord. Wekelijks staan 40 opgeleide vrijwilligers van de groep klaar voor alle 150 jeugdleden die bij de groep het Scoutingspel willen spelen. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfredzaamheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s. Naast de speltakleiding, die wekelijks de programma’s verzorgen, zijn er ook bestuursleden en vrijwilligers die helpen bij evenementen. Scouting Brigitta is aangesloten bij de overkoepelende organisatie Scouting Nederland, de grootste jeugdorganisatie van Nederland.