Programma Pletterij maart 2019

0

Het programma van de Pletterij voor maart 2019 ziet er als volgt uit:

di 5 maart 18.00 uur Verhalenrestaurant:Voorjaarsstormen
Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen vijf mensen in het restaurant van de Wereldkeuken op een klein podium een verhaal te vertellen. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Deze maand is het thema, Voorjaarsstormen. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

di 5 maart 20.00 uur debat: debat wonen (40-20-40)
Haarlem staat voor een enorme bouwopgave: 10.000 woningen erbij in 10 jaar. Daarvan , zo vindt het gemeentebestuur, moet 40% sociale huurwoning zijn, 40% middenhuur- of koop en 20 % overig (het duurst), de zgn. 40-20-40 regel voor nieuwe projecten.
Los van de moeilijkheid om plekken te vinden voor al die huizen speelt de financiering een rol: projectontwikkelaars trappen op de rem omdat zij hun financiering onder druk zien komen door de gemeentelijke eisen. Corporaties staan onder grote druk, ook door klimaatmaatregelen. Hier en daar zie je dat de wethouder en de projectontwikkelaar armpje drukken over de 40% sociale huur.
Dit is het zesde woondebat, dat Henk Sloos binnen de Pletterij entameerde. Hij zal de aftrap doen, met het betrekken van een stelling over de marginalisering van de corporaties ten koste van woningzoekenden. Dan gaan we in debat met gasten:

  • Anke Huntjens , directeur van Pré Wonen
  • Peter Heuvelink van projectontwikkelaar Amvast West.
  • Roel Schaart voorzitter van wijkraad Europawijk in Schalkwijk, die minder sociale huurwoningen in Schalkwijk wil
  • wethouder Floor Roduner, die de wens van de Raad moet zien waar te maken: 40% sociale woningbouw!

Na de pauze doet de zaal mee aan de discussie. Vooral over de vraag: blijft de woningmarkt door de hele stad bereikbaar voor alle groepen?
Toegang: €3,00/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50.

wo 6 maart 14.00 uur film Angst Essen Seele Auf (1974) – R.W. Fassbinder
Inleiding: Lenie Peetoom
In een cafe waar veel gastarbeiders komen, ontmoet de zestigjarige weduwe Emmi de veel jongere Marokkaan Ali. Ali trekt de volgende dag al bij haar in en ze trouwen. Emmi´s kinderen, haar buren, haar collega`s zijn allemaal in shock door haar relatie met Ali. Het paar wordt genegeerd, maar het wordt al snel duidelijk dat ze onmisbaar zijn voor de gemeenschap. Deze vroege film van Fassbinder is een remake van All That Heaven Allows van Douglas Sirk.Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 7 maart 20.30 uur Docu Lab documentaire ‘ANÂAQ’ van Mohamed Bouzia
Op donderdag 7 maart presenteert Docu Lab de documentaire ‘ANÂAQ’ van Mohamed Bouzia, in de Pletterij in Haarlem. ANÂAQ (migreren) is een documentaire over de Marokkaanse migranten die hun geluk eerst beproefden in het door Frankrijk bezette Algerije en zich daarna aan de overtocht naar Europa waagden. De verhalen van de migranten in deze documentaire zijn uiteenlopend en veelal zeer inspirerend. Van harde werkers tot aan gelukzoekers. De honger naar het gezwegen verleden van deze migranten is groot. Het is immers deze generatie die de toekomst van de jongere generatie Nederlandse Marokkanen alhier mogelijk heeft gemaakt.
Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

za 9 maart 20.30 uur muziek CD Presentatie Gadjo Orchestra: Gadjo Orkestra Urban Tour 2030’.
Zaterdag 9 maart presenteert Gadjo Orkestra haar debuut- cd in de Pletterij. De Gadjo- mix van muziek uit de Balkan vermengd met jazz improvisaties is vastgelegd door Rob Brakel en Micha Wesseling. Gadjo- accordeonist en grafisch ontwerper Peter Arends heeft de opnames bewerkt en het hoesontwerp gemaakt. Het resultaat wordt op 9 maart ten doop gehouden met een optreden van het 9- koppig orkest. Gadjo Orkestra speelt muziek uit de Balkan. Negen virtuozen brengen energie, waanzin en melancholie naar de podia. Muziek met vaak ongebruikelijke maatsoorten waar vanzelfsprekend toch op gedanst kan worden. Muziek die wisselt tussen snelle tempi en hartverscheurende ballads, tussen het tragische en het extatische, tussen humor en eros.
Gadjo Orkestra bestaat uit: Djordje Matiç- zang en percussie, Hilde Kertész- viool en zang, Frank Stolwijk- klarinet en sopraan sax, Michel Duyves- basklarinet, Peter Arends – accordeon, Ilia Lumbroso- alt sax, Arno Duivestein- tuba, Sándor Kém- contrabas, Lars van der Weiden- drums. Gastmuzikant: Alper Kekeç- percussie.
Toegang € 5,-

zo 10 maart 16.00 uur muziek jazzX Sander Baan Quartet
Recht door zee, grenzeloos en ongecompliceerd. Het Sander Baan Quartet speelt jazz zonder pretenties: muziek uit het hart, niet vanuit de ratio. Elke toon vertelt een eigen verhaal met een eigen karakter. De muziek ontwikkelt zich vol onverwachte kronkels en wendingen. Als in het dagelijkse leven streven wij naar schoonheid en vrede, maar toch stuiten wij af en toe op onheil en chaos. Zo onderzoekt de band een breed veld van emoties. Ze combineert lyrische passages met explosies van ruige kracht.
Na hun debuutalbum Country Music toerde het Sander Baan Quartet door Nederland, Duitsland, België en Roemenië. Het album opende deuren naar de beroemde podia van Berlijn als Bb-flat en Schlot. Ook kwam daardoor een samenwerking tot stand met de saxofonist Tineke Postma op het Noorderzon Festival. De band was nu klaar voor een nieuw album. Hearscape markeert een nieuwe fase voor het Sander Baan Quartet. Het brengt de band een stap verder naar de kern van de dingen.
Toegang € 10,00/€7,50 jonger dan 25 jr.

di 12 maart 20.00 Debatcafé   Vervallen!!!
Het Pletterij Debatcafé is een gevarieerd programma met veel actueel Haarlems nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De debatleiding is in handen van Erwino Ouwerkerk. Op 12 maart zal het onder andere gaan over de verkiezingen voor Provinciale Staten.
Toegang: € 3,–/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50

wo 13 maart 14.00 film Orfue Negro (1959) – Marcel Camus
Samenstelling en inleiding: Lenie Peetoom
In deze klassieker van Camus wordt het mythologische verhaal van Orpheus en Euridice opnieuw verteld tegen de achtergrond van het carnaval van Rio de Janeiro. Tramconducteur Orpheus is verliefd op Euridice maar verloofd met een ander. Tussen het feestgewoel wordt Euridice achtervolgd door een carnavalsgast verkleed als De Dood. Dit passievolle verhaal krijgt prachtig vorm met de uitstekende cast en de fraaie muziek.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

do 14 maart 20.30 muziek Jaeger / Punkt / Hemingway
Dit improvisatie trio heeft geen akkoordeninstrument: het is gewoon klassiek, het is een grote, bijna te grote erfenis en daamee een uitdaging. Een uitdaging die Michael Jaeger (saxofoon/klarinet), Noah Punkt (bas en composities) en Gerry Hemingway (slagwerk) maar al te graag zijn aangegaan. Ze wisselen van schuilhok naar startpositie. Met humor en veel speelplezier zeilen ze over het mistige water van de tonale expressie en proberen alle mogelijke samenstellingen uit: 1+1+1, 2+1, 3. Samen, door elkaar of ieder tegen elkaar. De muziek groeit tijdens het spelen en omgekeerd. Dat kan alleen maar veel plezier geven en de oren strelen.
Er is voor dit concert een combiticket voor een 3-gangen maaltijd in het restaurant in de Pletterij van de Wereldkeuken. Voor slechts € 25,- krijg je een driegangenmenu plus de toegang tot het concert.
Toegang € 10,00/€7,50 met HaarlemPas en jonger dan 25 jr.

za 16 maart 18.00 uur Wereldkeuken Event
Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag en sinds januari ook op vrijdag wordt er maandelijks op de tweede zaterdag van de maand een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk drie gangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten.
Tijdens deze avond willen verschillende mensen hun rijke cultuur met u delen. Namelijk als kok, ober, gastvrouw, gast of performer.
De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie.
Kaartjes zijn te koop via de website van de Wereldkeuken.

wo 20 maart 14.00 uur film Une Parisienne (1957) Michel Boisrond
Inleiding Lenie Peetoom
De onstuimige echtgenote van een politicus is diens slippertjes zat en belooft hem te zullen bedriegen met de eerste de beste. Dat blijkt een prinsgemaal op staatsbezoek. Een van de aardigste komedies rondom Brigitte Bardot, ook dankzij haar sterke tegenspelers. Met name de ironie van Charles Boyer als de prins geeft de uitbundige verwikkelingen amusant reliëf.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

vr 22 maart 20.30 uur muziek Uldis Vitols Trio ft. Tobias Delius
Het Uldis Vitols trio – trompet, drums en bas – bewandelt het smalle pad tussen weloverwogen composities en de onvoorspelbaarheid van vrije improvisaties. Schijnbaar chaotische en onstuimige passages kunnen overlopen in nauwkeurig uitgevoerde melodieuze frames, en andersom. Door van rollen te wisselen, harmonieën te zoeken, maar ook de strijd met elkaar aan te gaan, creëert het trio muzikale excursies die tegelijk overdacht en onverwacht , spannend en spontaan zijn.
Vanavond treedt het trio samen op met saxofonist Tobias Delius. Delius is geboren in Oxford is al decennia een grote naam en gezichtsbepalende speler in de jazz-improvisatie. In 1990 ontvangt Tobias Delius de Podiumprijs en in 2003 de VPRO/Boy Edgar Prijs.
Bezetting: Uldis Vitols – Double bass, Alistair Payne – Trumpet, Tancrède D.Kummer – Drums, Tobias Delius – Sax
Toegang € 10,00/€7,50 met HaarlemPas en jonger dan 25 jr.

wo 27 maart 14.00 uur film The Treasure of the Sierra Madre (1948) – John Huston
Inleiding: Lenie Peetoom
Drie vrienden gaan op goudjacht in Sierra Madre, maar zodra ze wat goud gevonden hebben, worden ze besprongen door een moorddadige hebzucht. De Sierra Madre, gebaseerd op de roman van B. Traven is een van de grootste filmtoppers aller tijden.
Het spel is over de hele linie subliem en de eindbeelden van de film blijven hangen. John Hustons script is een prachtige analyse van de menselijke geest. En wat opmerkelijk is, is dat de vader van de regisseur in deze film zijn laatste grote rol speelt en er prompt een Oscar mee won. Twee andere beeldjes gingen naar John Huston zelf , voor beste regie en beste scenario. Max Steiner schreef de muziek.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

wo 27 maart 20.00 uur klimaatdebat KLIMAATAKKOORD: GOED GENOEG OF MOET HET BETER? met Diederik Samsom
Vanavond het tweede in de serie van vijf klimaatdebatten. Het Klimaatakkoord heeft één groot doel: om klimaatverandering tegen te gaan willen we in Nederland in 2030 bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden.
Maar gaat Nederland met het Klimaatakkoord de doelen wel halen? Of moet het nog ambitieuzer? En waarom is de luchtvaart nauwelijks meegenomen in het Klimaatakkoord?
Staan er in het Klimaatakkoord genoeg maatregelen om te zorgen dat mensen minder vlees gaan eten? Of is alle hoop gevestigd op een vrijwillige gedragsverandering?
Worden de lusten en lasten wel eerlijk verdeeld? En welke criteria zijn hiervoor gebruikt zodat er een groot draagvlak is in de maatschappij. De Pletterij zoekt samen met specialisten en jou als publiek naar de antwoorden.
Gastsprekers deze avond zijn Diederik Samsom – Voorzitter Klimaatakkoord Sectortafel Gebouwde Omgeving, Kitty Jong – Vice Voorzitter FNV en Maarten Labots – Voorzitter Jonge Klimaatbeweging. Moderator van dit debat is Jaap Tielbeke – Redacteur van De Groene Amsterdammer.
Toegang € 3,-, HaarlemPas en jonger dan 25 jr € 1,50

29 maart event QE2 presents Scary Bikers (externe organistor)
Following their five star reviewed, sellout success with Talking Heads tour last June, QE2 productions is back with The Scary Bikers. A comedy/drama about life, love and staying on your bike by John Godber, one of the UK’s most performed playwrights. QE2’s touring production opens in the Netherlands just as it is also transferring into London’s West End.
When retired miner Don (Mark Winstanley) and former teacher Carol (Loveday Smith) meet it looks like a new beginning. But a bike ride through Europe tests their budding romance. It’s second time around for recently bereaved Carol and Don. But the road to love proves rocky when they find they are on opposite sides of the fence over Brexit!
QE2 is an offshoot of QETC, whose recent all-male The Importance of Being Earnest was a huge sellout and critically acclaimed show. By kind permission of Alan Brody Representation. The play was originally funded by Art50, a scheme commissioned by Sky Arts to explore the notion of British Identity. ALL TICKET SALES VIA www.Qetc.nl and NOT via the venues.
Toegang: € 20,–

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.