PolderGoud Festival volledig elektrisch

“Duurzame doelstelling voor 100% behaald met stroomvoorziening van Greenbattery”

0

Duurzaamheid is geen toverwoord meer voor festivals, maar eerder de broodnodige standaard vindt de organisatie van PolderGoud Festival. Waarom zou je geen duurzame insteek hebben? De organisatie van PolderGoud Festival streeft dan ook naar een zo duurzaam en circulair mogelijk karakter. Met de komst van de Greenbattery wordt dit karakter bevestigt en haalt het festival haar doelstelling met 100%.

In 2018 had PolderGoud Festival al een circulaire en duurzame insteek, welke in 2019 is doorgezet en verstevigd. Door de bevestiging van de Greenbattery als leverancier van duurzame stroom behaald de organisatie haar duurzame doelstellingen met 100%. Daarnaast werkt PolderGoud Festival zo veel mogelijk samen met lokale partijen. Hierdoor wordt de uitstoot van onder andere transport beperkt en laten we een zo klein mogelijke ecologische voetdruk achter.

Zo is er de samenwerking met de Uiltje Craft Beer Company dat op nog geen 500 meter van het festivalterrein het speciale PolderGoud Pilsener brouwt. Dit bier wordt uitgeschonken in de herbruikbare hardcups (Festival Maatjes) van de Gemeente Haarlem. Daarbij is Spaarnelanden aangehaakt als partner om het duurzame karakter te waarborgen door onder andere het scheiden van afval op het festivalterrein. De bezoekers worden aangespoord om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook worden de elektrische iZoof taxi’s ingezet om het festival publiek veilig en milieuvriendelijk van en naar het festival te brengen.

Een ander duurzaam element is de foodcourt welke dit jaar volledig vegetarisch is. De uitermate – bij festivals – in trek zijnde Haarlemse foodtruck Karma Shoarma is van de partij en de organisatie voorziet zelf in het verstrekken van kaassoufflés. Ook het decor, signing en aankleding voorziet in duurzaamheid, want deze worden geproduceerd van gerecycled materiaal. Dit alles gebeurt in een cash- en muntloze omgeving.

Uitdaging
De organisatie heeft gemerkt dat een festival organiseren en vasthouden aan een duurzaam karakter geen gemakkelijk opgave is. Je kunt met nog zoveel dingen rekening houden 100% duurzaam of groen is helaas nog niet mogelijk. De uitdaging ligt in nieuwe ideeën invoeren en het meer bijhouden van de ecologische voetafdruk die achter gelaten wordt. Een vooruitstrevende festival als DGTL houdt bijvoorbeeld al hun logistieke stromingen bij. De organisatie staat open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen met lokale partijen. Suggesties m.b.t. duurzaamheid en circulariteit zijn welkom. Hiervoor mag men contact opnemen.