Iconische Haarlemse idealist en dienstweigeraar Herman Groenendaal in NTR-serie Een bezeten wereld

Uitzending: vrijdag 4 oktober, 21.05 uur, NPO 2

1

De slotaflevering van de NTR-serie ‘Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen’, gepresenteerd door Hans Goedkoop, gaat over de nagalm van de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van het gebroken geweertje en hoe Nederland uiteindelijk eind jaren 30 steeds dichterbij een oorlog komt.

Een van de hoofdpersonen in deze uitzending is de Haarlemse tuinman Herman Groenendaal (1901-1979), een man die altijd zijn idealen volgde. In 1921 ontketende hij een storm aan protesten door het hele land toen hij in de gevangenis in hongerstaking ging. Groenendaal verzette zich tegen militaire dienst. Hij had, net als vele anderen, gezien wat voor ellende de oorlog had gebracht. Dienstweigeraars kwamen in die tijd voor de krijgsraad en belandden in de gevangenis.

Herman Groenendaal inspireerde velen. In de uitzending vertellen historici en de kleindochter van Groenendaal over deze strijdbare, maar altijd geweldloze man.

Fort Spijkerboor in de Beemster was de plek waar dienstweigeraars gevangen werden gezet. Talloze mannen die zich in de geest van Groenendaal verzetten tegen het militarisme kwamen hier terecht. De uitzending neemt een kijkje in dit hermetische fort en brengt de tijd van het gebroken geweertje tot leven.

Advertentie

1 REACTIE

  1. 1977.
    #Haarlem
    #Dienstweigeraar, Peter Vossen, oud 27 jaar, winkelcoördinator bij de S.O.S, runt si… https://t.co/ADHhPK97nc

Comments are closed.