“Dear Winnie” in Stadsschouwburg Haarlem

0

Afgelopen november ging de nieuwste voorstelling van het Noord Nederlands Toneel en de KVS Brussel; Dear Winnie, in première. In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots verweven met dat van Winnie Mandela. Verhalen over een gedeelde geschiedenis, verbonden aan die van Nederland, meedogenloos eerlijk, vol kracht, muziek, inspiratie en hoop. Vertelt vanuit het perspectief van de zwarte vrouw. De voorstelling speelt op dinsdag 17 december in Stadsschouwburg Haarlem.

Over Winnie Mandela
Opvallend is dat Winnie Mandela verschillende gevoelens oproept in Nederland. Sommigen herinneren haar als (te) extreem of simpelweg als ‘de vrouw van’. Voor anderen is zij een held, mama Winnie, iemand die door het geraffineerde Apartheidsregime neergezet is als misdadiger. Maar vooral een vrouw die in opstand kwam, die decennia lang streed voor rechtvaardigheid voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika en haar plek opgeëist heeft.
In deze voorstelling bevragen we dit perspectief en lichten we Winnie uit als vrijheidsstrijder in een ongelijke burgeroorlog. Wat betekent zij voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika en iedereen die sympathiseert met hun strijd?

Dear Winnie, – muziektheater als soundtrack van de Afrikaans-Europese soul
De voorstelling gaat niet alleen over Winnie Madikizela-Mandela die, ondanks vernedering, misbruik, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, vertelt over het leven van strijdbare, zwarte vrouwen in onze tijd. Vanuit het perspectief van de (zwarte) vrouw zelf, een perspectief dat weinig gehoord wordt. Hoe kwetsbaar ben je als je je stem laat horen, hoe makkelijk word je, net als Winnie, weggezet als ‘angry black woman’? In deze voorstelling verontschuldigen ze zich helemaal nergens voor. Power-up!

Noord Nederlands Toneel
Het Noord Nederlands Toneel staat voor een eerlijke representatie. Het Noord Nederlands Toneel schopt liefdevol tegen heilige huisjes en wil daarmee de dialoog in de samenleving beïnvloeden. Theater is bij uitstek een medium om niet alleen elkaars perspectief rationeel te begrijpen, maar om het ook invoelbaar te maken.

In de voorstelling Dear Winnie, worden meerder talen gesproken, alles wordt vertaald naar het Nederlands en naar het Engels. Met behulp van boventiteling is de voorstelling te volgen voor mensen die Engels of Nederlands spreken en lezen.

Cast: Ntjam Rosie, Mahina Ngandu, Gloria Boateng, Jade Wheeler, Denise Jannah, Alesandra Seutin, Tutu Puoane, Andie Dushime, Joy Wielkens, Christophe Millet, Cesar Janssens, Junior Mthombeni.
Test: Fikry El Azzouzi
Regie: Junior Mthombeni
Muziek, muzikale leiding en installaties: Cesar Janssens

Info
Dinsdag 17 december, 20.15 uur.
Stadsschouwburg Haarlem
Voor tickets, klik hier.

- Advertentie -