Première Beethoven Lost in Silence van Esther Aputuley in de Toneelschuur

0

Op zaterdag 29 februari 2020 beleeft Beethoven Lost in Silence haar première in de Toneelschuur te Haarlem. Dit derde theaterconcert in de reeks rondom de Grote Componisten is een voorstelling met en voor de dove en slechthorende mensen uit onze samenleving.

In Nederland zijn circa 1,3 miljoen mensen die niet alles kunnen horen. Dat is ongeveer 1 op 12 mensen. 10 tot 13 duizend mensen zijn doof of zwaar slechthorend. Beethoven Lost in Silence is een visueel theaterconcert en geïnspireerd op het proces van het wegvallen van het gehoor en de laatste periode van Beethovens leven, waarin hij echt doof werd, maar waarin hij zijn meest gewaardeerde stukken componeerde.

Over de voorstelling
In Beethoven Lost in Silence worstelen musici, acteurs en dansers met de vraag wat het betekent als je je gehoor kwijtraakt. Bevrijdt het de muziek of beklemt het de omgang met anderen? Raak je de wereld kwijt, of kun je juist de wereld iets nieuws en ongedachts geven?

Een groep musici en acteurs doet een poging in de huid te kruipen van de legendarische Beethoven, zijn radicale vernieuwing in de muziek, maar ook zijn groeiende wantrouwen tegenover schnabbelende muzikanten, dokters, gelieven en het burgerlijke Weense leven, dat van conventies aan elkaar hangt.

Uiteindelijk besluit Beethoven zich over te geven aan zijn doofheid en zich op te sluiten met zijn composities, die vanaf dat moment wonderbaarlijk en wonderbaarlijker worden. Zo wonderbaarlijk dat hij daarmee de standaard zet voor alles wat na hem komt. Beethoven Lost in Silence is een theatraal-muzikale interpretatie van dat proces. De centrale vraag is: waar zit de winst in een verlies?

Beethoven Lost in Silence wordt uitgevoerd door vier topmusici, een horende danser/acteur en een dove danser/acteur. Deze zes mensen op het toneel imiteren en reageren op elkaar. Ze vormen de meerstemmigheid uit de grote fuga, Die Große Fuge, van Beethoven, een monumentaal werk. Door de herhaling herkent het publiek de bewegingen. Valt er een beweging of muziekgedeelte uit, dan begrijp je toch waar het over gaat.

Beethoven Lost in Silence is een visuele, muzikale voorstelling met humor die de zintuigen uitdaagt. Met de schurende teksten van Ko van den Bosch en ongewone composities van Reza Nemavar.

Bijzonder: aan dit project doen 6 tot 10 dove vrijwilligers mee. Zij vervullen een verrassende rol in een Pina Bausch-achtige bewegingssequentie.

Credits
Regie Saskia Mees | Componist Beethoven, Reza Nemavar | Tekst Ko van den Bosch | Artistiek leider/altviool Esther Apituley | Acteur/danser Milan Sekeris | Acteur/danser Ali Shafiee met een gebarentolk | Pianist/acteur Victor Lange | Violist Paul Medeiros | Cello Jan Willem Troost | Decor Marloes & Wikke | Choreograaf Pim Veulings | Lichtontwerp Vincent Romijn | Kostuum Elian Smits | Zakelijk leider Tamara Keasberry, Bureau tamtam | Verkoop De Zee Theaterproducties

Meer info
Beethoven Lost in Silence is het derde theater-concert van een serie rondom de Grote Componisten. In 2015/2016 realiseerde Apituley het eerste deel: Bach & Bleekwater. De voorstelling werd enthousiast door belangrijke smaakmakers van de vaderlandse pers en onze doelgroepen ontvangen. De tweede in de reeks was Vivaldi Code Rood. Een theater-concert waarin De Vier Jaargetijden, de klimatologische veranderingen en de opkomst van fake nieuws centraal stonden. De voorstelling kreeg lovende recensies en publiek was razend enthousiast. Recensent Joep Stapel van NRC Next (**** sterren): “Het resultaat is een collage van sketches en muziek, die vertolkt wordt door de indrukwekkende cast van multitalenten. (…) Vivaldi Code Rood is een ervaring van de bovenste plank.

Naast het succes in Nederland baart Apituley ook internationaal opzien met Bach & Bleekwater. In de zomer van 2018 in Valencia (met een Spaanse actrice en musici) en in juni 2019 beleefde deze voorstelling in een New Yorkse versie haar première in Theatre La MaMa in New York (waar de voorstelling vervolgens acht keer speelde).

Meer op www.estherapituley.com.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)