Oorlog in inkt: De bende van Mekenkamp

Het verhaal van Jan (13) uit Haarlem, gebaseerd op zijn originele dagboek uit de Tweede Wereldoorlog

0

In maart verscheen Oorlog in inkt, de verhalen in dit boek zijn gebaseerd op de originele dagboeken van kinderen die leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waaronder het dagboek van Jan, destijds 13 jaar. Over hem gaat het verhaal ‘De bende van Mekenkamp’.

Indringend wordt beschreven hoe de hongerwinter was in Haarlem. Over het eten van bloembollen en hoe je die het beste kon bereiden. En over de nachtelijke, stiekeme jacht naar hout. Toen de auteurs aan dit boek begonnen, was Jan nog in leven en hij heeft de eerste versie van zijn verhaal nog kunnen lezen. Zijn reactie: “Eigenlijk ben je nog net op tijd na 75 jaar om mijn dagboek met mij te kunnen bespreken. Ik heb je concept een paar maal door gelezen; toch wel bijzonder na zoveel jaren je eigen dagboek terug te lezen.

“Er kruipt iets vanuit Jans buik omhoog, geen idee wat, die buik is leeg en ingevallen, maar toch roert er iets. Pap rekent op hem. Hij moet het donker kunnen doorboren en geluiden kunnen horen voordat ze gemaakt zijn.” – uit ‘De bende van Mekenkamp’ in Oorlog in inkt

Vrijheid vinden we nu heel gewoon, maar hoe was het voor kinderen en jongeren om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dat weten we door hun dagboeken.

Hoe voelt het om te moeten schuilen en vluchten als de bommen om je oren vliegen, zoals bij Yvonne, Felix en Henk? Om altijd honger te hebben, zoals Corri en Lineke? Om gescheiden te worden van je ouders en te overleven in kampen, zoals de joodse George of Chris uit Nederlands-Indië? Om gepest te worden omdat je ‘foute’ ouders hebt, zoals Annie? Of om een joodse vriendin te hebben die steeds minder mag, zoals Jeanne?

Zeven meisjes en zeven jongens laten je hun verhalen meebeleven. Een boek met prachtige verhalen om aan elkaar door te vertellen.

Info
Oorlog in inkt | Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda | € 19,99
Dagboekverhalen 10-110 jaar
Met illustraties van Steef Liefting
ISBN 978 90 216 8017 0

Advertentie