Twee Haarlemse films in het kader van Theater Na de Dam

0

Nu de Toneelschuur gesloten is vanwege de Coronamaatregelen, heeft ook de opzet van het oorspronkelijk geplande programma Theater Na de Dam een andere opzet gekregen. Het jongerenproject GE-WETEN van &DANS in samenwerking met de Toneelschuur wordt een locatiefilmproject in plaats van een locatietheater voorstelling. Ook de theatrale lezing van Toneelschuur Producties in regie van Nita Kersten krijgt een nieuwe opzet in de vorm van een film. Uitgangspunt van beide projecten wordt gevormd door gesprekken met Haarlemse ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt.

Voor deze projecten hebben &DANS, De Toneelschuur, Toneelschuur Producties en Haerlems Bodem de handen ineen geslagen. Beide films worden 4 mei uitgezonden op Haarlem105, en zijn dan ook te zien op de website www.theaternadedam.nl en www.toneelschuur.nl.

&DANS in samenwerking met De Toneelschuur – GE-WETEN
Jongeren uit Haarlem verdiepten zich onder leiding van theatermakers Christiaan den Dulk en Rosemarije Zuidgeest in de geschiedenis van Haarlem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze voerden hiervoor gesprekken met Haarlemse ouderen. Hun onderzoek is de basis voor vijf theater- en dansscenes op locatie in Haarlem die tezamen de korte film GE-WETEN vormen.

Jongeren van nu en ‘jongeren van toen’ bevragen de vrijheid. De momenten waarop ze van haar houden, naar haar verlangen en haar liever zouden missen.

  • Van en met Feline van Baarsen, Anne Boon, Jona Castelein, Nora Dijkstra, Jacob Fijnheer, Núria Gómez Sarrado, Ela Kolb, Fietje Luijendijk, Sil Moison, Zoë Nieuwenhuizen, Odile Okkema, Sienna van der Poel, Suzanne Sueters, Marit Tweehuijsen en Kim de Wit makers Christiaan den Dulk en Rosemarije Zuidgeest
  • camera en montage Dennis Cup, Haerlems Bodem
  • met dank aan meneer Van der Flier, mevrouw Hooi, meneer Jansen van Galen, meneer Onstein, mevrouw Steman-Heemskerk, Heleen van Ham, Linde van Tienen, en Veronieke Schrickx

Theater Na de Dam – Toneelschuur Producties / Nita Kersten
Geïnspireerd op gesprekken met ouderen en persoonlijke documenten uit de archieven van Haarlem, zoals het pas ontdekte oorlogsdagboek Bakvis in oorlogstijd van tiener Miep Diesel, regisseert Nita Kersten een korte monoloog over hoop. Want als de toekomst ongewis is en de grond onder je voeten vandaan geslagen, wat drijft je dan nog vooruit?

In een week tijd onderzoekt, interviewt, schrijft en regisseert Nita in samenwerking met toneelschrijver Freek Vielen en acteur Michiel Blankwaardt een gefilmde scène vanuit de lege theaterzaal in de Toneelschuur.

  • regie Nita Kersten
  • tekst Freek Vielen
  • spel Michiel Blankwaardt
  • camera en montage Dennis Cup, Haerlems Bodem
  • productie Toneelschuur Producties
  • met dank aan Irma Hesp, Britt Veneman, Lieuwe Zoodsma, Garralt Verhoeven, Hilde van Garderen en Siem Nieuwenhuijse

Over Theater Na de Dam jongerenprojecten
Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven. GE-WETEN is de Haarlemse bijdrage.

Advertentie