Tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’

0

Deze zomer is het dan toch echt zover: de tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’ gaat op zaterdag 4 juli van start bij 37PK, Platform voor Kunsten en zal te zien zijn tot en met zondag 27 september.

Over de tentoonstelling
Een dwarsligger, betrokken, tegendraads, humoristisch, eigenzinnig. Gerrit van Dijk (1938-2012) was niet alleen internationaal vermaarde animatiefilmmaker, beeldend kunstenaar, cartoonist en acteur, hij stond tevens aan de wieg van de Filmschuur, het Holland Animation Film Festival en van het Nederlands Instituut van de Animatiefilm. Voor zijn films ontving hij onder meer een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival), The Golden Conch (Bombay), Gouden Palm nominatie (Cannes) en twee Gouden Beren (Filmfestival van Berlijn).

Als bepalende lokale figuur in Haarlem baarde Van Dijk tevens jarenlang opzien door zijn ludieke acties rondom de Haarlemse politiek en cultuurbeleid, vaak samen met bevriende kunstenaars. Daarnaast maakte hij tussen 1984 en 2001 een wekelijkse, komische, vaak kritische cartoon/column voor het Haarlems Dagblad. Als geëngageerd kunstenaar wilde hij mensen anders laten kijken en denken en daarbij verwondering, of soms juist ergernis naar boven halen.

37PK, Platform voor Kunsten toont deze zomer voor het eerst een veelomvattend overzicht van het werk van Gerrit van Dijk. Aan de hand van originele tekeningen, storyboards, cartoons, films, brieven, schilderijen, foto’s en ander archiefmateriaal toont de tentoonstelling de grenzeloze productiviteit en experiment als een rode draad door zijn omvangrijke oeuvre met veel aandacht voor het maakproces. Bij de tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’ verschijnt tevens een rijk geïllustreerde publicatie met veelzijdige bijdragen van vrienden en collega-kunstenaars. Het boek is te koop bij 37PK, Platform voor Kunsten. Eind van de zomer zal tevens de documentaire ‘Ik tel mijn tekeningen’ van Emma Westerman (producent Pieter van Huystee Films) in première gaan.

Speciale ontvangsten en regulier bezoek
Op zaterdag 4 en zondag 5 juli vinden speciale bezoekuren plaats voor de direct betrokkenen omtrent het grootschalige project Gerrit van Dijk, een hommage. De overige weekenden in juli (zaterdag 11, zondag 12, zaterdag 18, zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 juli) zijn gereserveerd voor het bezoek van donateurs van de crowdfunding en leden van het Gerrit Genootschap.

Vanaf donderdag 9 juli is de tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’ toegankelijk voor iedereen op donderdagen en vrijdagen in juli. In augustus en september kan de tentoonstelling van donderdag t/m zondag door iedereen bezocht worden. Voor alle bezoekers is een reservering verplicht.

Meer informatie: 37pk.nl/bezoek-plannen.

De Hommage Gerrit van Dijk is een initiatief van Jacques Overtoom en Gonda Koster, in samenwerking met 37PK, Platform voor Kunsten. De tentoonstelling Gerrit van Dijk, een hommage werd samengesteld door Jacques Overtoom in samenwerking met Maria van Vlijmen. Het project kwam tot stand dankzij de bijdragen van donateurs, het Cultuurstimuleringsfonds (Gemeente Haarlem), het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en SKOB.

Volg het project Gerrit van Dijk een hommage en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via Facebook en Instagram.

- Advertentie -