Carl Linnaeus, de man die de natuur rangschikte

‘God schiep, Linnaeus organiseerde.’

0

‘God schiep, Linnaeus organiseerde.’ Zo omschreef Carl Linnaeus, de befaamde Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog, zijn bijdrage aan de wetenschap. Het is kenmerkend voor de man die even briljant als trots was. Desalniettemin is deze beschrijving eeuwen later nog steeds van toepassing. Zijn systematische indeling van klassen, ordes, geslachten en soorten wordt nog altijd overal ter wereld gebruikt, evenals veel van de namen die Linnaeus aan de individuele soorten gaf. Waaronder de naam voor de mens: Homo sapiens.

Op basis van zijn eigen veldonderzoek in voornamelijk Zweden – maar ook in Nederland, waar hij tevens promoveerde – en dat van zijn studenten over de hele wereld, documenteerde Linnaeus duizenden planten- en diersoorten en was hij in staat om zijn inventaris van de wereld, Systema Naturae, te voltooien. Gebaseerd op authentieke, achttiende-eeuwse bronnen, neemt historicus Gunnar Broberg ons mee naar de bijzondere wereld van de vader van de biologische rangschikking, een tijd waarin de natuurhistorie nog in de kinderschoenen stond. Het resultaat is een kleurrijke en complete biografie over een al even kleurrijke wetenschapper – de man die de natuur rangschikte.

Auteur
GUNNAR BROBERG (1942) is historicus, verhalenverteller, toonaangevende Linnaeuskenner en sinds lange tijd redacteur van het Svenska Linnés ällskapets Årsskrift. Daarnaast is hij hoogleraar wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Lund in Zweden en voormalig voorzitter van de Koninklijke Humanistische Wetenschapssociëteit in dezelfde stad. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan, waaronder het bekroonde Gyllene äpplen over de geschiedenis van Zweden.

Info
Titel: Carl Linnaeus, de man die de natuur rangschikte
(verschijnt 20-08-2020)

Auteur: Gunnar Broberg
Aantal pagina’s: 520

Uitvoering
Gebonden
ISBN: 9789000367566
Prijs: € 39,99

E-Book
ISBN E-BOOK: 9789000367788
Prijs e-book: € 19,99

Genre: 681 Historische biografieën
Imprint: Spectrum

Advertentie