Voormalige kapel in Haarlem getransformeerd tot imposante galerie

0

De Kapel, ruimte voor kunst opent 19 september voor het eerst haar deuren met de prikkelende tentoonstelling: Celestial Waste, The art of dismantling creations Feddow Claassen (1970) vult de ruimte met een mix van creatie, vernietiging, ontstaan en verval. De Haagse kunstenaar draait het graag om, keert wat buiten is naar binnen en zet de kijker op het verkeerde been.

 

Volgens de kunstenaar denkt de mens alles naar z’n hand te kunnen zetten maar zijn we uiteindelijk een onbeduidende voorbijganger in het grote geheel. Op een dag zullen alleen de sporen van onze destructieve creativiteit overblijven. Met ons uitsterven in zijn achterhoofd heeft hij een langdurig project opgezet om buitenaards leven te leren hoe je een boekenkast van Ikea in elkaar zet. Deze “gebruiksaanwijzing” in 24 karaat goud blijft volgens de kunstenaar minstens 100 miljoen jaar bestaan en zal de mensheid zeker overleven.

Feddow Claassen kan het allemaal uitleggen, ook waarom hij een walvis in een caravan plaatst. Creatie en destructie volgen elkaar op en hebben een innige relatie. Ze kunnen niet zonder elkaar, en afval is het residu waaruit steeds iets nieuws ontstaat.

Voor deze expositie heeft hij Agniet Snoep gevraagd de beleving te versterken met haar indrukwekkende video-stillevens van voorbijtrekkende desolate landschappen. Haar video loops pendelen tussen stillevens en doorlopende beweging zonder narratief, associatief als in een droom.

De Galerie
De voormalige kapel van het Triniteitslyceum in Haarlem is door de eigenaren Ellen Siebert en Cees Brandjes, verbouwd tot een imposante galerie; De Kapel. De ruimte wordt gekenmerkt door het 12 meter hoge gewelf en het bijzondere licht dat door de glas in lood ramen naar binnen valt. In deze historische ruimte heeft architect Cees Brandjes een grote witte vrijstaande muur geplaatst die de ruimte doorsnijdt zonder het karakter geweld aan te doen. De muur bevat een trap waarvan het betreden op zichzelf al een belevenis is. De tunnel naar boven leidt niet naar de hemel maar naar een intieme ruimte waar kleiner werk geëxposeerd wordt.

De Kapel is een intimiderende ruimte die kunstenaars keer op keer weer zal uitdagen zich te laten inspireren.

Info
Opening: 19 september van 16:00 tot 18:00;
Bezoektijden: 19 september tot 24 oktober op zaterdag en zondag van 13:00-18:00 uur en op afspraak;
Adres: Emmalaan 33, 2015BS Haarlem.

 


 

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelMinidocumentaire over Oude en Bijzondere collecties
Volgend artikelHet nieuwe boek van Antoon Erftemeijer uit Haarlem is verschenen: “De kleinzoon van Vincent”
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.