De tentoonstelling Thuis bij Jordaens wordt wegens succes verlengd en zal nog tot en met 8 mei te zien zijn in locatie Hof van het Frans Hals Museum in Haarlem. Het museum organiseert deze eerste monografische tentoonstelling van Jacob Jordaens in Nederland in samenwerking met The Phoebus Foundation. Daardoor kon de bijzondere reconstructie gerealiseerd worden met de gerestaureerde deur- en plafondstukken van de pronkkamer uit het woonhuis van deze zeventiende-eeuwse Antwerpse meester.
“Waanzinnig”, “práchtig” en “origineel” zijn veelgehoorde reacties van bezoekers. Zij geven meer dan eens aan nogmaals terug te komen of dat ze speciaal vanuit België afreizen om de tentoonstelling te bezoeken. Aan de tentoonstelling was net voor de lockdown de Serenade toegevoegd, een van Jordaens’ topstukken waar hij ook zichzelf op heeft afgebeeld. Bezoekers kunnen nu, zodra het museum weer open mag, nog tot en met 8 mei genieten van de vrolijke schilderijen en zich in de pronkkamer met spiegelvloer thuis wanen bij Jordaens.
THUIS BIJ JORDAENS IN ZIJN PRONKKAMER
Tijdens de tentoonstelling Thuis bij Jordaens ontdekken bezoekers meer over Jordaens’ thuisgevoel en laten ze zich verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. Jordaens behoort samen met Rubens en Van Dyck tot de drie grootste schilders van de zeventiende eeuw uit de Zuidelijke Nederlanden. Hij schilderde net zo zwierig, menselijk en eigenzinnig als zijn tijdgenoot Frans Hals. Hij schilderde echte, levende mensen en deed dat tot op hoge leeftijd.
Aan de hand van een aantal herkenbare thema’s zoals geloof en vrolijkheid wordt in de tentoonstelling een uitgebalanceerde selectie aan werken uit de collectie van The Phoebus Foundation gepresenteerd. Zo kunnen bezoekers ontdekken hoe Jordaens elementen van huiselijk leven toevoegde in bijvoorbeeld mythologische schilderijen, zoals een po naast het bed van liefdesgod Cupido. Op die manier liet hij grote onderwerpen op een toegankelijke manier zien, vaak met een vleugje humor. Ook het Portret van Elisabeth Jordaens, de dochter van de kunstenaar, is een sprekend voorbeeld van de persoonlijke en menselijke benadering van Jordaens.
De hedendaagse reconstructie van de pronkkamer uit Jordaens’ woonhuis, waarin de onlangs gerestaureerde deur- en plafondstukken voor het eerst weer bij elkaar te zien zijn, maakt de tentoonstelling tot een unieke ervaring. De overgebleven schilderijen uit deze pronkkamer, die Jordaens in fenomenaal perspectief voor het plafond maakte, zijn namelijk op een bijzondere manier te bekijken. Door een spiegelvloer worden bezoekers letterlijk omgeven door de schilderingen en kunnen zij zich even ‘thuis bij Jordaens’ wanen.
