Haarlems drietal loopt met succes UNICEF Rift Valley Marathon in Kenia

0

Drie atleten uit Haarlem hebben op 18 mei de eerste editie van de loodzware UNICEF Rift Valley Marathon in Kenia uitgelopen. Yvonne Bijman, Suzanne Heijmans-Wartenbergh en Walter Heijmans kwamen na ruim 42 kilometer door de warme Keniaanse hooglanden over de finish. Met hun prestatie haalde het drietal geld op voor schoon drinkwater en toiletvoorzieningen op Keniaanse scholen.

Met zijn drieën hebben we 20.000 euro ingezameld. Nu ik hier ben en zelf heb gezien hoe hard onze bijdrage nodig is, wou ik dat ik het dubbele had opgehaald voor de scholen hier”, aldus een geëmotioneerde Yvonne Bijman na afloop van de race. Het hardloperspaar Suzanne en Walther Heijmans valt haar bij: “Wat een bijzondere en unieke ervaring is dit!

Ruim 150.000 euro opgehaald

Walther Heijmans. Foto © UNICEF.
Walther Heijmans.
Foto © UNICEF.


De eerste editie van de UNICEF Rift Valley Marathon telde 29 deelnemers. In totaal zamelden zij ruim 150.000 euro in voor de aanleg van drinkwatervoorzieningen en toiletten op scholen in Kenia. “Een fantastisch bedrag“, zegt Walther Hesselink van UNICEF, die zelf ook meeliep. “Een mooie start van een jaarlijks sportevent waarbij deelnemers geld kunnen ophalen ten behoeve van kinderen.

Ultrazware marathon
De bijzondere route is uitgestippeld door de voormalige Nederlands-Keniaanse wereldtopper Lornah Kiplagat. Zij woont in het gebied, dat geldt als de bakermat van het hardlopen. “De UNICEF Rift Valley Marathon is met geen enkele andere te vergelijken“, vertelt Kiplagat. “De vele hoogtewisselingen en de warmte maken het zwaar.” Daarom hebben de atleten vooraf deelgenomen aan speciale trainingssessies van voormalig Olympisch loper Marko Koers. Koers, zelf ook deelnemer: “Deze marathon vraagt veel van je, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het zijn niet alleen unieke hardloopmeters, maar je ziet ook meteen wat er met het opgehaalde sponsorgeld wordt gerealiseerd.