Wegens vertrek van de huidige coördinator is paddenwerkgroep Bleek en Berg op zoek naar vervanging. De werkgroep is al twintig jaar actief op de Brederodelaan en de Bergweg. Het team bestaat uit ca. 15 vrijwilligers die zorgdragen voor het paddentraject, zodat padden en andere amfibieën tijdens de trek in het voorjaar veilig de overkant bereiken.
De taken van de coördinator zijn globaal als volgt: het enthousiasmeren en coördineren van de vrijwilligers bij werkzaamheden als het repareren van gaas vóór de trek begint, het weghalen van overtollige begroeiing, het plaatsen en verwijderen van paddentrapjes in straatkolken, het openen/sluiten van de ingegraven emmers en het coördineren van de avondploeg. Uiteraard word je ingewerkt en begeleid door mensen die al jaren meedraaien.
De werkgroep is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die goed kan samenwerken, gek is op padden en een sociale inslag heeft. Naast coördinerende taken is het de bedoeling om zelf af en toe de handen uit de mouwen te steken bij fysieke werkzaamheden, vaak in teamverband. Het accent ligt op de periode februari t/m april en de gemiddelde tijdsbesteding zal in die periode uitkomen op ca. 4-6 uur per week.
De werkgroep is tevens op zoek naar vrijwilligers die tijdens de paddentrek één of meer avonden per week een paar uurtjes willen helpen met het overzetten van padden tijdens patrouilles bij de Brederodelaan en de Bergweg. Alle hulp is welkom!
Ben je enthousiast geworden, of heb je vragen? Stuur dan een bericht naar helgavanderwoude@upcmail.nl.
De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. Afgelopen herfst hebben ze zich ingegraven in de grond om de winter te overleven. De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot en met april en duurt tussen de vier en acht weken.
De combinatie van temperatuur en hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken.
Behalve het verkeer vormen ook straatkolken een risico. Gelukkig passen steeds meer gemeenten de straatkolken aan om de padden, kikkers en salamanders tijdens de trek niet in deze putten te laten vallen.
Meer informatie, ook over andere paddenwerkgroepen, is te vinden op:
