Expositie Foto’s Vertellen Verhalen van Rob Bruijnen in Naaiatelier

0
Landschap. Fotografie: Rob Bruijnen.
Landschap. Fotografie: Rob Bruijnen.

Op zaterdag 3 en zondag 4 december is de eerste solo- expositie van fotograaf Rob Bruijnen in de expositieruimte Naaiatelier Haarlem, een feit. Na jaren fotograferen in opdracht of als privéproject, vertelt laatbloeier en autodidact Bruijnen verhalen via zijn foto’s. “Want elke foto heeft een achterliggend verhaal. En die gaan we nu vertellen,” aldus de fotograaf.

Foto’s maken is een manier om anders naar je omgeving en de wereld te leren kijken, vindt Rob Bruijnen. “Het verrijkt de kijk op de omgeving als je door een lens kijkt. Het spelen met licht, kleur en contrast kan een enorme uitdaging zijn. Soms is het frustrerend als het niet lukt, maar toch is het altijd weer bevredigend als er weer een mooi plaatje is gemaakt. Geloof mij, de aarde en haar bewoners zijn veel fraaier dan je denkt.

The artist is present
Fotograaf Rob Bruijnen is beide dagen aanwezig in Naaiatelier Haarlem om tekst en uitleg te geven bij zijn werken. De foto’s op de expositie vertellen tien verhalen, maar juist ook die weg naar de verhalen toe. Het creatieve leerproces is te zien bij gelegenheden die op zijn pad kwamen, maar toont ook diverse werken gemaakt in opdracht. Een fotogeschiedenis dus, mét een speciale toegift!

Rob legt uit: “De graanfoto bijvoorbeeld, is erg belangrijk geweest voor mijn fotografische ontwikkeling. Niet zo zeer het maken ervan. Ik draaide me toevallig even om na het vliegtuigspotten op de polderbaan en toen zag ik dit. Met deze foto ontdekte ik dat je in de nabewerking diepte kan toevoegen door te spelen met de kleuren, contrast en het licht. Ook het scherpte-diepte effect dat je creëert met een telelens vond ik een openbaring en dat ben ik daarna vaak gaan gebruiken.

Het leven begint bij 60
Of er al sprake is van een eigen stijl is nog te vroeg te zeggen, vindt Rob. “Ze zeggen wel eens dat het leven begint bij veertig. Dat is niet helemaal waar. Zestig is de echte start. Dat stukje extra levenservaring heb ik alvast. In de fotografie valt nog veel meer te leren. Daarom zal deze vertoning zeer zeker een vervolg krijgen.

Expositie
Foto’s Vertellen Verhalen door Rob Bruijnen is te zien op zaterdag 3 en zondag 4 december 2022 van 12.00 – 17.00 uur in Naaiatelier Haarlem, Spaarnwouderstraat 124, Haarlem. Meer informatie is te vinden op www.naaiatelierhaarlem.nl.