SPOT ON! – Haarlems brugwachtershuisje Catharijnebrug in de spotlights

0

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes zal het huisje bij de Catharijnebrug in de spotlights worden gezet als onderdeel van het lichtkunstproject SPOT ON! Het project vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen.

Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat. Voormalig stadsdichter Willemien Spook schreef het gedicht voor het huisje bij de Catharijnebrug. Op 16 december om 17.00 uur, steekt Willem Hein Schenk, stadsarchitect van Haarlem, het lichtkunstwerk aan. Het brugwachtershuisje aan de Catharijnebrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Dichter Willemien Spook schreef de dichtregel. Zij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Catharijnebrug werd onder andere getypeerd met woorden als ruimteschip, futuristisch, baken, groen en wachten. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en belevenis van het huisje voor de omwonenden en voorbijgangers.

In het kader van SPOT ON! wordt ook in Zwolle, Middelburg, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Almere, Maastricht en Groningen een brugwachtershuisje met een lichtkunstwerk verlicht. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.

Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de lichtkunstwerken.

SPOT ON! werd in Haarlem mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Noord-Holland, JCRuigrok stichting en Stichting Vrienden van Boei.

Over de Stichting Brugwachtershuisjes
Het project SPOT ON! is een initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes die zich sinds 2012 inzet voor herbestemming van leegstaande brugwachtershuisjes in Nederland. Bruggen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de 10 jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is hebben inmiddels ongeveer 100 huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.

 

 

 

 

 

- Advertentie -