AFAS Foundation en Free a Girl zetten jarenlange samenwerking voort

0
AFAS Foundation en Free a Girl zetten jarenlange samenwerking voort. © Free a Girl.
AFAS Foundation en Free a Girl zetten jarenlange samenwerking voort. © Free a Girl.

AFAS Foundation en Free a Girl, gevestigd in Haarlem, zetten hun succesvolle samenwerking voort om wederom zoveel mogelijk kinderen wereldwijd te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Komend jaar zal Free a Girl zich focussen op een nieuw project in Thailand waar zij inzetten op het bevrijden van kinderen die seksueel worden uitgebuit en het opzetten van een netwerk met informanten ter voorkoming van uitbuiting. Thailand is een van de landen waar innovaties dringend nodig zijn omdat vraag en aanbod van uitbuiting steeds meer online plaatsvindt, waardoor de jonge slachtoffers onzichtbaar worden voor de lokale partners.

AFAS Foundation heeft de afgelopen vijf jaar intensief met Free a Girl samengewerkt. Gedurende deze periode zijn er drie grootschalige projecten opgezet: het online onderzoeksprogramma Smart Rescue, de School for Justice in India en Nepal en het activeren van een bevrijdingsteam in Laos. AFAS Foundation en Free a Girl werken ook komende jaren gezamenlijk aan de doelstelling om zoveel mogelijk kinderen wereldwijd te beschermen. Voor meer informatie: www.afas.foundation/project/free-a-girl.

Uitbuiting vindt tegenwoordig ook online plaats
Waar kinderen vroeger in bars of bordelen werden aangeboden, gebeurt dit tegenwoordig ook online. Free a Girl heeft met ondersteuning van AFAS Foundation een online onderzoeksprogramma Smart Rescue ontworpen voor het traceren, analyseren en bestrijden van (online) seksuele uitbuiting. Met deze informatie kunnen de bevrijdingsteams en politiepartners interventies plegen en kinderen bevrijden op locaties die voorheen onzichtbaar waren.

Kelly Schut, hoofd programma’s van Free a Girl: “De afgelopen jaren hebben we dankzij de steun van AFAS Foundation een online onderzoeksprogramma kunnen ontwikkelen. Door deze samenwerking hebben er 32 online onderzoeken plaatsgevonden wat heeft geleid tot het vinden van 12 kinder- en vrouwenuitbuiters. Ik ben blij dat we dit nu kunnen voortzetten in Thailand. Hier zijn we al langer actief, maar de situatie, locatie en doelgroep van seksuele uitbuiting van kinderen is behoorlijk veranderd in de afgelopen jaren. Hierdoor is het noodzakelijk om nieuwe manieren te zoeken waardoor kinderen opgespoord en bevrijd kunnen worden.

De opschaling van de nieuwe aanpak wordt mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. Gerben Eversdijk, directeur van AFAS Foundation: “We leven in een digitaal tijdperk en kunnen in Nederland goed meekomen op dit gebied. De aandacht moet dus juist naar de landen waar innovaties op het gebied van digitalisering niet zo snel gaan als bij ons. Wij zijn er dan ook trots op dat AFAS Foundation dit cruciale project in Thailand kan ondersteunen en de succesvolle samenwerking met Free a Girl kan voortzetten. Hiertoe worden niet alleen lokale cyberbeveiligingsprofessionals opgeleid in online detectiemethoden, maar zullen we ook op scholen en in kwetsbare gemeenschappen spreken over de gevaren van SEC, social media en sexting. Zo wordt er meer bewustwording gecreëerd over de gevaren en kunnen we nog meer kinderen beschermen tegen seksuele en online uitbuiting.

Terugblik op afgelopen vijf jaar
Naast het ontwikkelen van een online onderzoeksprogramma hebben de AFAS Foundation en Free a Girl de handen ineen geslagen voor het project School for Justice en een programma tegen seksuele uitbuiting in Laos. Om straffeloosheid aan te pakken is het School for Justice programma opgezet in India en Nepal. Met dit programma kunnen slachtoffers en dochters van slachtoffers van seksuele uitbuiting de beste advocaten, para-legals, politieagenten, sociaal werkers, sociologen en journalisten in hun land worden en samen de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen aan kunnen gaan. Het bevrijdingsteam in Laos heeft ervoor gezorgd dat nu al 74 meisjes en vrouwen zijn bevrijd uit situaties van seksuele uitbuiting.

Over Free a Girl
Free a Girl streeft een wereld na zonder seksuele uitbuiting van kinderen. We geven meisjes die zijn opgesloten hun vrijheid terug en zij krijgen acute medische zorg en mentale hulp om hun trauma’s te verwerken en om te voorkomen dat zij opnieuw slachtoffer worden. We werken keihard om deze kinderen te bevrijden en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat degenen die ze uitgebuit hebben, daadwerkelijk vervolgd worden. Daarom vechten we ook voor een eerlijke rechtsgang voor slachtoffers van seksuele uitbuiting zodat wij samen kunnen vechten voor gerechtigheid. Wij zijn werkzaam in Bangladesh, Brazilië, China, India, Irak, Laos, Nederland, Nepal en Thailand. Inmiddels heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van bijna 6.000 meisjes en we gaan door zo lang het nodig is.

Over de AFAS Foundation
De AFAS Foundation inspireert om beter te doen en droomt ervan om de wereld een stukje mooier te maken voor diegenen die dit hard nodig hebben. De Foundation stelt op een innovatieve en transparante manier geld beschikbaar voor duurzame projecten die in binnen- en buitenland een grote impact maken. Meer informatie over het indienen van een aanvraag en de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling vind je via www.afas.foundation/project-aanmelden.

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie