Kunst van 2VWO’ers over het thema ‘Vluchten’ in voormalige Koepelgevangenis Cupola XS

0
Ingezonden foto.
Ingezonden foto.

In 2016 werden er nog – meest Syrische – vluchtelingen opgevangen. Anno 2023 is in de voormalige Koepelgevangenis thans hbo-onderwijs en dé toepasselijke locatie van een kunstexpositie over vluchtelingen in de breedste zin van het woord. Een initiatief van de aldaar gevestigde Haarlem Campus.

Tweedejaars VWO-leerlingen van het Haarlemse Lyceum Sancta Maria hebben voor het vak Art & Design in de afgelopen tijd een opdracht gemaakt over het thema ‘Vluchten’. De leerlingen konden ervoor kiezen om een autonoom artistiek en/of activistisch kunstwerk te maken vanuit het thema. Zij konden er ook voor kiezen een praktisch product te ontwerpen en visualiseren waarmee een ‘probleem’ wordt opgelost voor een vluchteling.

Samenwerking hoger en middelbaar onderwijs
Timo Timmerman, CEO van Haarlem Campus: “Een bijzonder verhaal verdient een publiek. Daarom sloot de masterclass door een van onze docenten aan de leerlingen perfect aan op het gemaakte werk. Met als hoofdvraag: hoe vertel je een verhaal en hoe gaat jouw publiek je verhaal omarmen? Lyceum Sancta Maria is een UNESCO-school en houdt zich om die reden veel bezig met UNESCO-thema’s binnen de lessen en opdrachten bij de verschillende vakken. We zijn als Haarlem Campus erg blij met een samenwerking zoals deze.

Breed scala aan werken
De tentoongestelde werken laten zien dat het thema Vluchten op heel verschillende manieren benaderd kan worden. Natuurlijk liggen oorlogen zoals in Oekraïne en Syrië voor de hand en spreken die tot de verbeelding van de leerlingen. Toch zie je in de expositie ook werken die vluchten naar aanleiding van natuurrampen uitbeelden of zelfs vluchten uit jezelf of uit een privé-situatie.

Nog te zien tot en met 25 januari 2023
De expositie vindt plaats in de voormalige Koepelgevangenis, waar in 2016 nog – voornamelijk Syrische – vluchtelingen opgevangen zijn. Op de begane grond van de Koepel zijn de werken nog tot en met 25 januari te zien.

Over Haarlem Campus
Haarlem Campus is opgericht door een toonaangevend netwerk van particuliere universiteiten in Duitsland, de SRH Group en de hogeschool Global School for Entrepreneurship uit Amsterdam. Met als doel het bevorderen van een flexibele, motiverende en innovatieve leercultuur. Tientallen jaren ervaring in onderwijs, onderzoek en kennisoverdracht in een ondernemende omgeving hebben geleid tot geoptimaliseerde HBO programma’s, ontworpen om de best mogelijke voorbereiding op het gewenste werkveld te bieden. De gezamenlijk opgerichte Haarlem Campus biedt studenten innovatieve onderwijs- en leerconcepten die professionele en persoonlijke groei stimuleren.

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -