Keti Koti herdenking en viering in Frans Hals Museum

0

Stichting Keti Koti Haarlem organiseerde in samenwerking met het Frans Hals Museum op zaterdag 1 juli Keti Koti Haarlem voor alle inwoners en geïnteresseerden in Haarlem. Op deze dag worden de slachtoffers van slavernij herdacht en wordt 150 jaar na dato de afschaffing van de slavernij gevierd.

Na de gemaakte excuses, op 1 juli 2022, door de Commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Holland voor de rol van de provincie in het slavernijverleden, dacht een aantal inwoners van Haarlem: 1 juli moet jaarlijks in Haarlem herdacht en gevierd worden, voor een breed en divers publiek. In het jubileumjaar 2023 gaat dat nu gebeuren.

Op 1 juli, Keti Koti, worden de slavernij en de tot slaaf gemaakten herdacht. Daarnaast wordt gevierd dat de slavernij is afgeschaft. Het jaar 2023 is een bijzonder jaar, want: 150 jaar geleden werd de slavernij echt afgeschaft.

In 2013 is dat ook herdacht, maar in de praktijk moesten de slaafgemaakten nog tien jaar blijven werken bij de baas die ze hadden. In de praktijk hadden ze nog geen vrijheid. Dat was in 1873 wel het geval en daarom is het in 2023 echt 150 jaar afschaffing.

In december bood premier Mark Rutte namens de regering excuses aan voor het slavernijverleden. Hij citeerde daarbij kunstenares Serana Angelista om “geen punt, maar een komma’’ achter het slavernijverleden te zetten, omdat we niet alleen het verleden maar ook de toekomst samen delen. Op 1 juli gaat officieel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start. In het hele koninkrijk wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan het slavernijverleden en de doorwerking in het heden.

De geschiedenis maakt dat het vieren van Keti Koti ook wat ongerieflijk is voor witte Nederlanders. „We vieren het voor het eerst en er komen ook ongemakken naar boven”, stelt burgemeester Jos Wienen tijdens het officiële gedeelte van de viering in het Frans Hals Museum. „We moeten ook de donkere bladzijden van onze geschiedenis onder ogen zien en zo ons gezamenlijk verhaal verrijken.

Sporen van slavernij
Het Frans Hals Museum zal de presentatie van de vaste collectie van extra informatie voorzien in de periode van 1 juli tot en met 3 september. Het publiek kan met deze toegevoegde tekstbordjes de kunst van de stad bekijken met een andere blik. Een blik waarbij de ongelijke machtsverhoudingen van het Nederlandse koloniale systeem, de blik op de ander en de rol van de slavernij centraal staan. Speciaal getrainde museumdocenten gaan iedere zondag in gesprek met bezoekers over dit onderwerp tijdens het interactief Verhaal op zaal.

De geschiedenis van de Nederlandse rol in de slavernij is tot nu toe onderbelicht gebleven. Het Frans Hals Museum licht bij twaalf stukken uit de collectie de geschiedenis eruit. Maar er moet ook in het onderwijs meer gebeuren, zegt Kajsa Ollongren, minister van de Defensie, in haar toespraak. Zij is als vertegenwoordiger van het kabinet naar Haarlem gekomen om de viering bij te wonen. Aandacht voor het kolonialisme en de effecten ervan mogen niet worden vergeten, vindt ze. „De overheid moet daar een leidende rol in vervullen en zo de gaten in de geschiedenis vullen.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -