Gratis tandartsbehandelingen voor mensen met een kleine beurs

0
Photo by jarmoluk on Pixabay
Photo by jarmoluk on Pixabay

Haarlemmers met gebitsproblemen krijgen op dinsdag 21 november een gratis mondzorgbehandeling in de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld.

De tandartspraktijk op wielen staat die dag op de Nieuwe Groenmarkt waar vrijwillige mondzorgprofessionals veertien cliënten via ‘Stem in de Stad, HVO-Querido en de GGD, behandelen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist normaal gesproken te duur is.

Ontstekingen en continu ernstige pijn
Sinds Mondzorg voor volwassenen niet meer wordt vergoed, gaan ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse mensen niet of nauwelijks naar de tandarts. De gevolgen zijn verschrikkelijk, want er zijn ontzettend veel mensen die rondlopen met ontstekingen en ernstige pijn,” vertelt Caroline van Wingaarden van Dokters van de Wereld. “Daarom trekken we het hele land door met onze Karavaan.” De Mondzorgkaravaan in Haarlem is mogelijk gemaakt door de inzet van parochianen uit Haarlem en een bijdrage van het Bisdom Haarlem-Amsterdam.

Blij met dit initiatief
De psychische en sociale gevolgen van verwaarloosde mondzorg kunnen groot zijn, weet ook Petra de Vries, manager van Stem in de Stad. “Het zou gewoon moeten zijn in Nederland om basiszorg aan te bieden aan diegene die het nodig hebben. Het is fijn dat de tandartsbus op 21 november bij Stem in de Stad voor de deur staat en dat dak- en thuisloze mensen en ongedocumenteerden daar terecht kunnen voor Mondzorg. Zij hebben vanuit hun rechtspositie amper recht op zorg. Ik verheug me op een dag met blije gezichten!

Vervolgbehandelingen
De gebitsproblemen van de mensen die op 21 november tijdens de Mondzorgkaravaan behandeld worden zijn zo groot, dat er meestal vervolgbehandelingen nodig zijn. “Daarom zoekt Dokters van de Wereld vooraf lokale tandartsen en mondhygiënisten die na onze komst gratis behandelingen willen uitvoeren. Dat is hard nodig!” zegt Van Wingaarden. “Gelukkig zijn er al een paar tandartsen in Haarlem bereid om de vervolgbehandelingen te doen. We hopen dat ook andere tandartsen en mondhygiënisten zich aansluiten bij het Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld in Haarlem.”

Mondzorg terug in het basispakket
De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot, gaat Van Wingaarden verder: “Mensen leven met enorme pijn, zonderen zich af en kunnen niet meer werken. Uit onderzoek blijkt dat verwaarloosde mondzorg onze maatschappij elk jaar meer dan drie miljard euro kost. Het is maatschappelijk goedkoper als de tandarts weer terug in het basispakket van de verzekering komt. Tot die tijd blijven wij aandacht vragen voor al die mensen met gebitsproblemen en doen we wat we kunnen met onze vrijwillige mondzorgprofessionals.

Petitie
Meer dan 270.000 mensen tekenden de petitie van Dokters van de Wereld: doktersvandewereld.org.



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: