Cultuurfonds Noord-Holland investeert met ruim € 345.000 in 76 projecten

0
Anastasia in vrijheidsrok. Fotografie: PubArt.
Anastasia in vrijheidsrok. Fotografie: PubArt.

Het Cultuurfonds Noord-Holland heeft in het laatste kwartaal van 2023 € 345.495 toegezegd aan 76 cultuur- en natuurprojecten in de provincie.

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Aanvragers kunnen eenvoudig een quickscan doen om te kijken of hun project in aanmerking komt via www.cultuurfonds.nl/quickscan.

Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe, waar het bestuur deze keer van onder de indruk was. De volledige lijst met toekenningen zie via deze link.

Theater op Straat
Om mee te vieren dat Amsterdam in 2025 750 jaar bestaat, organiseert Badhuistheater in 2024 Theater op Straat: een serie workshops straattheater waarin met buurtgenoten en professionele theatermakers toegewerkt wordt naar vier levendige voorstellingen op het Boerhaaveplein. Het Cultuurfonds Noord-Holland steunt dit festival met een bijdrage van € 3.500.

Het leven in de stad – gezien door de verschillende ogen die de stad rijk is – vormt de basis voor de voorstellingen. De workshops zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die zich minder kunnen veroorloven. De workshops worden afgesloten met voorstellingen in maart, mei en juni 2024. De openluchtvoorstellingen zijn ook gratis toegankelijk voor iedereen die aan komt waaien of toevallig langsloopt.

Dag van de Hoorn
De Waterlandse Harmonie ontvangt € 1.500 voor de ‘Dag van de Hoorn’. Op deze dag, 21 januari 2024, worden er workshops gegeven door Jasper de Waal, Liz Hunfeld-Chell en Mees Vos. Daarnaast is er een tuinslanghoornworkshop door Milo Maestro.

De hoorn is een prachtig en essentieel instrument, voor harmonie- en fanfareorkesten maar ook voor symfonieorkesten. Deze dag is geschikt voor deelnemers van ieder niveau, en ook voor spelers die willen kennismaken met de hoorn. Iedereen kan zich inschrijven om te werken aan techniek, samen te spelen en elkaar te ontmoeten en horen spelen.

Tentoonstelling Stof tot Nadenken
Het Nederlands Vestingmuseum kan rekenen op € 7.500 voor het kunstproject dat in het voorjaar 2024 start waarin hergebruik van militaire kleding centraal staat. Door het verwerken van resten van uniformen van Defensie tot kunstwerken, en prikkelende vragen hierover stellen, worden bezoekers aan het denken worden gezet over bescherming en wat het beschermen waard is. Wat is de verbinding tussen het beschermen van het lichaam en bescherming in bredere zin? Thema’s voor de tentoonstelling zijn: verdediging, militairen, oorlog en vrede, textielafval, duurzaamheid en circulaire economie. Hedendaagse beeldende kunstenaars zijn uitgenodigd om voor deze tentoonstelling projectvoorstellen te doen.

Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Noord-Holland is een van de twaalf provinciale afdelingen.

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: