Voorjaar in Eendenkooi Stokman bij Vijfhuizen

0

Neem een kijkje in deze eeuwenoude eendenkooi en leer van de kooiker hoe het vangen van eenden door de jaren heen in zijn werk ging. Dit stukje natuur is doorgaans afgesloten voor publiek en alleen te bezoeken tijdens een excursie.

In april/mei gaat de kooiker op de zaterdagmiddagen 20 april, 4 en 18 mei op stap van 14.30 tot 16.00 uur. En op de woensdagavonden 24 april, 1 en 15 mei van 19.00 tot 20.30 uur.

Paradijsje in Vijfhuizen
Kooikers Simone Stokman (7e generatie) en Ton Stokman (8e generatie) laten je de eendenkooi zien en nemen het kooikershondje mee. Je loopt een korte afstand tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet van de bezoekers schrikken. Vanachter het kijkscherm kun je het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken.

In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. Behalve eenden zijn er allerlei andere dieren die profiteren van de rust in dit paradijsje in de Randstad. Spotvogel en boomkruiper, en opvallend veel roofvogels, maar ook een hermelijn en vleermuizen hebben hier hun plek gevonden.

Familie Stokman sinds 1757
Deze Eendenkooi is al in 1701 aangelegd op een landtong in het Spieringmeer. De omgeving is heel erg veranderd: de drooglegging van het meer, huizenbouw en de aanlag van de Polderbaan. Het is dan ook bewonderenswaardig dat deze eendenkooi nog steeds bestaat en functioneert!

Sinds 1757 beheert de familie Stokman de eendenkooi bij Vijfhuizen. Inmiddels is dus de achtste generatie van de familie hier kooiker.

Reserveren
Zin om mee te gaan? Meld je aan bij Simone Stokman op 06-33818125 of via e-mailadres anton.simone.stokman@gmail.com.
De kosten zijn: Volwassenen € 10,00; kinderen t/m 12 jaar € 6,75. Beschermers/donateurs van Landschap Noord-Holland € 6,00 en kinderen van beschermers € 4,00 (40% korting)

Nadere informatie en ligging van de eendenkooi vind je op www.gaatumee.nl.

Wanneer: 20 en 24 april en 1, 4, 15 en 18 mei.
Waar: Eendenkooi Stokman; Kromme Spieringweg 355; 2141 BW Vijfhuizen

 

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig:


Geef een reactie