Onderzoek naar wethouders in het kader van nieuw integriteitsbeleid afgerond

0

Vorige week is het integriteitsonderzoek naar de vier zittende wethouders afgerond. Het onderzoek, dat bestond uit het verzamelen van schriftelijke informatie over en een aanvullend gesprek met de wethouders, geeft geen aanleiding tot nader onderzoek. De fractievoorzitters toonden zich tevreden over de uitvoering van het nieuwe integriteitsbeleid voor wethouders.

In augustus vorig jaar heeft de Haarlemse gemeenteraad een motie aangenomen waarin gevraagd werd het beleid voor de aanstelling van wethouders te vernieuwen. De raad wil in het traject dat vooraf gaat aan de benoeming van wethouders meer aandacht voor integriteit. De raad heeft in december vorig jaar Jeroen van Spijk (D66) volgens het nieuwe beleid als wethouder kunnen benoemen. Het beleid werd ook van toepassing verklaard op wethouders die in mei 2014 door de raad zijn aangesteld.

Op basis van schriftelijk vergaarde informatie en een aanvullend gesprek met de wethouders zijn rapportages opgesteld. Deze zijn vorige week ter inzage aangeboden aan de fractievoorzitters uit de raad. De rapportages geven bij geen van de vier wethouders aanleiding voor nader onderzoek. Omdat het al benoemde wethouders betreft, blijft het bij die constatering. Daarmee is het traject in het kader van het vernieuwde integriteitsbeleid voor de wethouders in positieve zin afgerond.