Pieter Buys: Maken en Laten, het werk van een tuin- en landschapsarchitect

0
stock ABC architectuurcentrum logo
ABC architectuurcentrum

Op zondagmiddag 12 april om 15.00 uur opent Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water (én tevens tuin- en landschapsarchitect), in het ABC de expositie ‘MAKEN en LATEN’ met werk van Pieter Buys.

De in Haarlem geboren Buys wordt gezien als de nestor van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur die een belangrijke stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van zijn vakgebied tot een volwaardige discipline. Een discipline die staat naast de architectuur en de stedenbouw. Zijn duizenden ontwerpen van alle schaalniveaus zijn van grote invloed geweest. Op de expositie in het ABC, die mede is georganiseerd naar aanleiding van de publicatie Pieter Buys, tuin- en landschapsarchitect – Maken en laten, wordt een beeld van dat omvangrijke oeuvre getoond. U bent van harte welkom bij de opening.

Pieter Buys (Haarlem 1923) wordt door tuin- en landschapsarchitecten beschouwd als een van hun voormannen. Samen met ontwerpers als Wim Boer, Carl van Empelen, Hein Otto, Mien Ruys en Hans Wamau is hij verantwoordelijk voor de naoorlogse emancipatie en professionalisering van de discipline tuin- en landschapsarchitectuur. Sinds de oprichting van zijn bureau in Den Bosch in 1949, is hij onafgebroken als ontwerper en docent werkzaam geweest. Zijn oeuvre van meer dan 1800 nummers groeit nog altijd. In het werk van Buys zijn twee bepalende lijnen te ontdekken: de invloed van de Deense architectuur en de architectuur van de zogenoemde Bossche School.

Pieter Buys werkte intensief samen met verschillende architecten zoals Jos. Bedaux, Gerard Wijnen, Jan van der Laan en Fons Vermeulen. Bij (particuliere) opdrachten werd hij dikwijls betrokken nog voordat de plaats van het huis op de kavel was bepaald. Daarmee zijn Buys’ tuin- en landschapsontwerpen gelijkwaardig aan de architectuur geworden en is er een dialoog tussen gebouw en tuin ontstaan. Hier ligt onder meer de kracht van Buys’ ontwerpen.

In 2008 is het omvangrijke werk van Buys door Marinka Steenhuis gedocumenteerd in de rijk geïllustreerde publicatie Pieter Buys, tuin- en landschapsarchitect – Maken en laten. Dit boek laat de essentie van zijn werk zien en plaatst Buys bovendien in de context van zijn tijd. Het boek is tijdens de tentoonstellingsperiode te koop in het ABC.
Ten tijde van de expositie zullen een of twee lezingen worden georganiseerd. Hierover volgt in een later stadium nog nader bericht. Informatie hierover is ook te vinden op de website van het ABC.

Info
Data: 12 april t/m 31 mei 2015
opening: zondag 12 april 15.00 uur door Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47 Haarlem, tel 023 534 05 84