Museum Haarlem toont haar goud

0

In navolging van het enorme succes van het Museumweekend, vindt dit jaar de Museumweek plaats. Van 18 tot en met 26 april tonen musea hun schatten aan het publiek. Ook Museum Haarlem toont haar Goud, dat een nieuw licht werpt op de schatten van de stad. Daarnaast zijn er dagelijks gratis rondleidingen en is er een rondvaart met de Waterkoets.

Pronkstuk tijdens de museumweek is het schilderij Gezicht op Haarlem vanaf het Noorder Buiten Spaarne uit de privécollectie van Johan den Hertog. Dit doek, dat omstreeks 1647 werd geschilderd, biedt een uniek zicht op de voor Haarlem zo belangrijke en kenmerkende brouwerijen en scheepsbouw.

Het goud dat Haarlem door de eeuwen heen haar voorspoed en welvaart heeft bezorgd, is het schone water in en om de stad. Dankzij het schone drinkwater en het Spaarne, dat een belangrijke goudader vormde in de internationale handel, groeiden de bierbrouwerijen en scheepsbouw uit tot de belangrijkste industrieën van Haarlem in de Gouden Eeuw.

Rondleidingen en rondvaart
Tijdens de museumweek organiseert Museum Haarlem gratis rondleidingen over de tentoonstelling Haarlem Waterproof, waarin de rol en de betekenis van het water voor de stad door de eeuwen heen wordt verteld. Het schilderij Zicht op Haarlem vanaf het Noorder Buiten neemt een centrale plaats in in deze tentoonstelling.

Op vrijdag 24 april organiseert Museum Haarlem in samenwerking met Gilde Haarlem en de Waterkoets een speciale rondvaart tussen het museum en de sluizen in Spaarndam. Na een rondleiding over de tentoonstelling vertrekt de boot vanaf de Gasthuisvest en vaart over het Spaarne naar Spaarndam, waar een rondleiding over de oudste nog werkende sluizen van Europa volgt. Daarna keert de boot weer terug naar de stad. Een unieke kans voor het hele gezin om te genieten van het goud van Haarlem.

Voor meer informatie en reserveringen: museumhaarlem.nl.

- Advertentie -