Hakim opent De Haarlemse Dichtlijn op Hemelvaartsdag

0

Met de beproefde formule van de afgelopen jaren, biedt De Haarlemse Dichtlijn met Hemelvaart opnieuw een uniek en inspirerend samengaan van poëzie, podia en publiek. Honderd taalkunstenaars brengen reuring in de stad op zes podia rond de Grote Markt. Thema: ‘verder is alles rust’.

Podium terras Stempels.  Fotografie: Franklin van der Erf.
Podium terras Stempels.
Fotografie: Franklin van der Erf.

“We hebben het opnieuw spannend kunnen maken,” aldus voorzitter Marten Janse, “door nieuwe locaties te vinden en een thema te introduceren. Dit jaar starten we bij de Toneelschuur en vier van de zes podia zijn nieuw!” Net zo spannend is natuurlijk de vraag wie dit jaar de opening verzorgt. Na coryfeeën als Boudewijn de Groot en Erik van Muiswinkel –die ook zitting hebben in het Comité van Aanbeveling- en aanstormend poëzie- en performance-talent Ellen Deckwitz, vorig jaar, is het dit jaar de beurt aan theaterartiest en mimespeler Hakim.

De formule met parallelle programma’s in drie rondes op zes podia, heeft zich de afgelopen jaren bewezen. “Het publiek heeft iets te kiezen en loopt niet te dwalen nadat het die ene dichter heeft gehoord voor wie ze gekomen zijn,” zegt Marten. “Juist in de afwisseling van ervaren en jonge dichters, serieuze en komische poëzie, cryptische en bekende beelden, komt de dichtkunst tot leven!”
Deelnemer Adriaan van IJperen schreef in de festivalbundel van vorig jaar een gedicht over de Waddenzee met als slotregel: “Verder is alles rust”. De organisatie van dit jaar verkoos deze regel tot thema om de deelnemers mee te inspireren. “We zijn behoorlijk actief dit jaar,” licht Marten toe, “met een prachtige tournee op Beeckestijn, een poëziemarathon voor Serious Request, en bijdragen aan het Haarlem-Vlaanderenjaar van de gemeente. In de nationale PoëzieWeek was er een zeer geslaagd experiment met getoonzette poëzie. Ja, we hebben het druk gehad; misschien is dat wel de reden dat we juist deze regel gekozen hebben..”

Het programma en de festivalinformatie staat op de website van De Haarlemse Dichtlijn, ook te volgen via Facebook. De start op 14 mei is om 12.00 uur bij de Toneelschuur en de toegang is gratis. De zes podia zijn bij Stempels, Koops, Appel brasserie en podium, Van Duivenboden Interieur, Doopsgezinde Kerk (ingang Frankestraat) en restaurant Brick.

- Advertentie -