De Bibliotheek Zuid-Kennemerland slaagt met vlag en wimpel

0

Op 18 en 19 november 2014 is de Bibliotheek Zuid-Kennemerland gecontroleerd. Deze controle, ook wel audit genoemd, is volgens de derde ronde certificeringsnorm 2014 – 2017 uitgevoerd.

De Bibliotheek is getoetst op een aantal minimumeisen om vast te stellen of de organisatie volwaardig functioneert. Daarbij is onder meer gekeken naar leiderschap, strategie, processen, middelen en dienstverlening. Uit het auditrapport blijkt dat de Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft aangetoond ruimschoots te voldoen aan de voorwaarden voor certificering en daarmee een betrouwbare en toekomstbestendige schakel in het netwerk van openbare bibliotheekvoorzieningen is.

In het kader van de Bibliotheekvernieuwing is in 2006 besloten dat lokale Bibliotheken aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Certificering biedt een garantie voor een constant niveau van producten en dienstverlening. Om de vier jaar worden Bibliotheken in Nederland geaudit. Sinds de vorige audit, gehouden in september 2010 zijn de Bibliotheken Haarlem en omstreken en Duinrand gefuseerd. In een vroeg stadium is gewerkt aan onderlinge afstemming van strategie, werkwijzen en procedures.

In alle Bibliotheekvestigingen een compleet aanbod ondanks forse bezuinigingen
Uit het rapport komt naar voren dat de vestigingen evenwichtig verdeeld zijn over het werkgebied. Per gemeente wordt er een breed pakket aangeboden waarin alle kernfuncties zijn opgenomen. Het management speelt heel goed in op veranderende omstandigheden, zoals blijkt uit de met gemeente gemaakte afspraken. De leiding heeft een uitstekende visie op de brede Bibliotheek (een Bibliotheek die midden in de samenleving staat) en weet die dankzij een uitstekend evenwicht tussen principiële en pragmatische aanpak in de praktijk, ook richting de politiek, goed over te brengen. Daardoor is tot nu toe gewaarborgd dat in alle Bibliotheekvestigingen een compleet aanbod blijft aangeboden ondanks forse bezuinigingen.

De Bibliotheek biedt een vernieuwende collectie
Actuele titels worden steeds belangrijker in het aanbod. Daarom maakt de Bibliotheek sinds kort, naast de huidige leveranciers, ook gebruik van een nieuwe aanbieder zodat klanten nog sneller kunnen beschikken over de nieuwste materialen.

Vooral in het sociaal domein liggen kansen voor de bieb
Door samen met anderen plannen op te stellen is het mogelijk om structureel extra middelen te verwerven. Met verschillende gemeenten wordt gediscussieerd over deze nieuwe rol van de Bibliotheek.