Van Gogh in metershoge Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee

0

Het EK Zandsculpturen is sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden met Zandvoort aan Zee. Wat in 2011 begon met een NK op Zandvoortse bodem, breidde zich in het daaropvolgende jaar uit tot een Europees Kampioenschap. Dit jaar wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar het EK Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee georganiseerd.

Tussen 15 augustus en 21 augustus strijden zeven ‘carvers’ uit verschillende Europese landen om de titel. Bergen zand worden gedurende de week verwerkt tot prachtig gedetailleerde beelden. Vanwege het 125e sterftejaar van Vincent Van Gogh, draagt het EK dit jaar het thema “Van Gogh en Tijdgenoten”. Alle beelden worden in lijn met dit thema vervaardigd. Vanwege de textuur is strandzand niet geschikt is om sculpturen van te maken, dus wordt er speciaal rivierzand voor de gelegenheid gestort. Natuurlijk kun je van het strandzand wel prima kleinere zandkastelen bouwen.

De sculpturen worden verspreid over de diverse pleinen in Zandvoort aan Zee geplaatst. Zo zijn de indrukwekkende creaties zowel in het centrum als op de boulevard te bewonderen. Daarnaast hebben verscheidene ondernemers een sculptuur in hun etalage staan. Alle sculpturen maken tevens deel uit van de zandsculpturenroute, waarbij ook in Nieuw-Vennep en Vijfhuizen enkele zandsculpturen te vinden zijn.

Het EK Zandsculpturen wordt gehouden onder toezicht van de Zandacademie/ World Sand Sculpting Academy WSSA, de toonaangevende organisatie die wereldwijd zandsculptuuractiviteiten initieert en uitvoert.

Het centrale thema is “Van Gogh en Tijdgenoten”, in verband met het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh. Elke deelnemer zal naar eigen inzicht dit thema verbeelden in een zandsculptuur. Het publiek kan de deelnemers aan het werk zien van 15 tot en met 21 augustus tussen 09.00 uur en 17.00 uur op de verschillende plekken in Zandvoort aan Zee. Op 21 augustus zal een jury de winnaar bekend maken en de sculpturen zullen daarna nog te bezichtigen zijn tot en met oktober.

Meer informatie omtrent het EK Zandsculpturen en aansluitende festival vindt u te zijner tijd op www.vvvzandvoort.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)