Schone stad door milieuvriendelijke (zwerf)afvalzuiger

0

Donderdag 19 november heeft Cora-Yfke Sikkema, wethouder duurzaamheid, een nieuw apparaat in gebruik genomen om de openbare ruimte in de gemeente Haarlem schoon te houden; de Glutton. Deze milieuvriendelijk afvalzuiger is 100 procent elektrisch, stoot geen CO2 uit en is geluidloos.

Schone stad door milieuvriendelijke (zwerf)afvalzuiger. Foto: Spaarnelanden.
Schone stad door milieuvriendelijke (zwerf)afvalzuiger. Foto: Spaarnelanden.

De afvalzuiger wordt door Spaarnelanden ingezet in de binnenstad en tijdens wijkschoonmaakacties. De afvalzuiger zuigt al het afval op dat op straat te vinden is, zoals papier, sigarettenpeuken, uitwerpselen van honden, colablikjes, frietzakjes, bladeren en petflessen. Door het smalle formaat is het apparaat goed te gebruiken in nauwe straatjes of op moeilijke bereikbare plekken. Het is daarmee een aanvulling op de grote veegmachines die niet overal bijkomen en werkt sneller dan de afvalknijpers die nu worden gebruikt bij het handmatig verwijderen van zwerfafval.

De afvalzuiger kan twaalf uur mee en kan in het stopcontact worden opgeladen.

De elektrische afvalzuiger past goed bij de duurzame lijn die Spaarnelanden volgt.” zegt Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. “We streven ernaar om onze machines, voertuigen en apparaten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier in te zetten. Dat betekent dat we steeds meer gebruik maken van elektrische apparaten en voertuigen en ook van duurzame brandstoffen om CO2- uitstoot te reduceren.

- Advertentie -