Boeiend vraaggesprek in Athenaeum boekhandel in Haarlem met één van de beste theatermakers uit Vlaanderen

0

Op maandag 30 november gaat Johan Reyniers (dramaturg Toneelgroep Amsterdam) in Athenaeum boekhandel in Haarlem, in gesprek met Jan Decorte en zijn vrouw én muze Sigrid Vinks. Jan Decorte bewerkte de Griekse tragedie Prometheus van Aischylos voor theater. Deze theatervoorstelling is op woensdag 9 december te zien in de Toneelschuur.

Op maandag 30 november vertelt Decorte o.a. over hoe je de essentie uit een Griekse tragedie ‘fileert’, over zijn werkwijze aan de schrijftafel en op het toneel. Een boeiend vraaggesprek met één van de beste theatermakers uit Vlaanderen. De avond begint om 19.30 uur en wordt georganiseerd door de Toneelschuur en Athenaeum boekhandel.

Jan Decorte
De eigenzinnige Vlaamse theatermaker Jan Decorte staat bekend om zijn korte, krachtige maar bovenal humoristische bewerkingen van klassieke stukken. Zijn werk wordt gekenmerkt door authentieke interpretaties die altijd razend snel, scherp, kort en humoristisch zijn. Van klassieke teksten maakt hij als het ware een ‘theatraal gedicht’. Zijn werkwijze is een zoektocht naar eenvoud, naar de essentie van theater en een theatertekst.

Geboeid/Prometheus
Voor Geboeid Prometheus heeft Decorte zijn fileerpen gezet in de Griekse tragedie Prometheus van Aischylos. Prometheus steelt het vuur van de goden en geeft het aan de mensen en bracht hen zo beschaving, wetenschap en kunst. Zeus is zo woedend dat hij Prometheus aan een rots laat ketenen, waar een adelaar hem dagelijks pijnigt. Prometheus is kwaad en niet geneigd te buigen voor de macht. De zekerheid dat Zeus hem ooit nodig zal hebben, stelt hem in staat om zich niet over te geven. Jan Decorte ziet deze klassieker als een waanzinnig stuk. Een krachtig en dreigend portret van onverzettelijkheid.

Packagedeal
Geboeid/Prometheus is onderdeel van de Packagedeal: literaire theateravonden, bestaande uit een theatervoorstelling, een ontmoeting met de regisseur en/of schrijver en een (bij de voorstelling passend boek); georganiseerd door de Toneelschuur, Athenaeum Boekhandel en De Groene Amsterdammer. Kosten voor de drie-in-één-deal zijn € 27,50 (lezing, voorstelling én boek). De lezing is voor € 10,00 ook los te bezoeken.

De Packagedeal (lezing, voorstelling, boek) is te koop aan de kassa van de Toneelschuur en bij Athenaeum Boekhandel Haarlem. Kaarten voor alleen de lezing zijn te koop bij Athenaeum boekhandel.