Expositie “Uit Straling – Röntgenpoëzie”

0

In Fotogalerie De Gang is vanaf 26 februari de expositie ‘Uit Straling – Röntgenpoëzie’ van fotograaf Arie van ’t Riet te zien. Deze expositie is gedurende winkelopeningstijden geopend tot 1 mei 2016. Adres: Grote Houtstraat 43, Haarlem.

'Uit Straling - Röntgenpoëzie'.
‘Uit Straling – Röntgenpoëzie’.

Als klinisch fysicus weet Arie van ’t Riet veel over straling. Deze expertise zet hij in voor het maken van röntgenfoto’s met de natuur als onderwerp. Hij kijkt met ‘röntgen-ogen’ naar bloemen, planten en dieren en maakt er poëtische beelden van.

Fotograaf Van ‘t Riet vindt in het samenspel van flora en fauna de ultieme uitdaging. Naast röntgenfoto’s van bloemen heeft hij zich gespecialiseerd in macro (röntgen)fotografie van insecten en in röntgenopnamen van amfibieën, reptielen, vogels, vissen en zoogdieren in hun natuurlijke leefomgeving.

Technisch is de combinatie van bloem met dier moeilijker dan exclusief bloemen. Voor een bloem is laagenergetische röntgenstraling nodig; voor een dier hoogenergetische straling. Zo ontstaat er een interessant spel met de techniek, want Van ‘t Riet wil het totaaltafereel van bloem en dier wel in één keer op de röntgenfoto zetten.

De opening van de expositie zal op zaterdag 5 maart plaatsvinden in de kerkzaal van de Doopsgezinde kerk, ingang Grote Houtstraat, aanvang: 16.00 uur. Taeke Kuipers, directeur/bestuurder van de Hortus Amsterdam, zal de expositie openen. Aansluitend is er tot 18.00 uur gelegenheid om in De Gang de expositie te bekijken.

Informatie over ‘Fotogalerie De Gang’
Fotogalerie De Gang is een initiatief van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem. De Gang is de oude toegang naar de Doopsgezinde kerk. Door middel van het organiseren van exposities van geëngageerde, professionele fotografen wordt letterlijk een verbinding gelegd tussen de thema’s van de buitenwereld en de thema’s binnen de kerk. Fotogalerie De Gang bevindt zich midden in de drukste winkelstraat van Haarlem, de Grote Houtstraat. Combineer het winkelen met een bezoekje aan de fotogalerie. De Gang staat in verbinding met de buren, De Wereld van Jansje (cadeauwinkel en lunchroom), een ander initiatief van deDoopsgezinde Gemeente.

De Gang is gratis toegankelijk en voor meer informatie kunt u terecht op
www.fotogaleriedegang.nl.