Café du Théâtre viert 30 jarig bestaan – Al meer dan 50 jaar een café

0

Het oer-Haarlemse Café du Théàtre bestaat dit jaar 30 jaar. Terwijl Haarlem in sneltreinvaart verandert, staat het café aan de Smedestraat al meer dan een kwart eeuw als een rots in de branding.

Zondag 20 maart aanstaande wordt het jubileum jaar afgetrapt en gedurende het hele jaar zijn er speciale activiteiten gepland. Het jaar is een viering van 30 jaar Café du Théâtre en 10 jaar onder de huidige eigenaar.

Café du Théâtre
Al voor Café du Théâtre in zijn huidige vorm een populaire en bekende kroeg in Haarlem werd, was het pand aan de Smedestraat een café. Het café heeft een rijke geschiedenis als horeca etablissement. Zo was het in de jaren ’40 van de vorige eeuw de geboorteplaats van de bekende bioloog Midas Dekkers. Tot midden jaren ’50, waren zijn ouders de uitbaters waren van het café. In de jaren ’70 en ’80 stond het café onder de naam ‘Monty Taverne’ bekend als een ruige kroeg met een nog ruiger publiek. In de jaren ’80 nam Elly Steen het café over en in 1986 werd de naam veranderd in Café du Théâtre. Daarmee veranderde natuurlijk ook het publiek. De volgende eigenaar (Chris Steensma) verfijnde het café en halverwege de jaren ’90 werd het een echte studentenkroeg.

Inmiddels wist ook het vliegend personeel van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, die zich gesetteld hadden in Haarlem, de kroeg goed te vinden. “Du” aan de Smedestraat werd een begrip in de stad, als bruin café, stamkroeg en plaats waar wonderlijke avonden konden ontstaan.

International Dive Bar
In 2006 nam de huidige eigenaar van Café du Théâtre, Tjerk Schreurs, het café over van Hans Nobel (Grand Café Nobel) die het café, tot die tijd, vooral uitbaatte onder ‘studentikoze’ studenten van de toen nog aanwezige studentenvereniging in Haarlem. Door zijn werk bij diverse strandtenten en Amerikaans georiënteerde interesse bracht Tjerk een meer internationale vibe in het cafe. Iets dat in goede smaak viel bij de piloten en de minder ‘studentikoze’ student van tegenwoordig. “Ik probeer voor ieder wat wils te creëren en betrek de gasten hier bij. Zo vraag ik piloten om dranken mee te nemen van over de hele wereld en als we iets nieuws hebben, een shotje ofzo, dan test ik dat eerst uit onder het publiek.” – Tjerk Schreurs. Ook introduceerde hij activiteiten als de Du Pub Quiz en een jaarlijks terugkerend bowlingtoernooi. Café du Théâtre is wat men nu internationaal noemt een ‘Dive Bar’. Een etablissement dat een mix van locale bezoekers trekt en laagdrempelig is voor internationale gasten. Daarbij vinden ook de leden van bekende regionale sportclubs als Kenamju en Hockeyclub HBS het café om er stoom af te blazen. Door het zeer gevarieerde aanbod in dranken, de huidige muziekmix van Pop, Rock en Hip Hop en het vriendelijke personeel is Café du Théâtre een prachtig café dat zeker zijn strepen verdient heeft in de Haarlemse horeca geschiedenis.

Speciale activiteiten
Om het jaar te vieren zijn er speciale activiteiten gepland in het café. Zo staan er speciale edities van de Pub Quiz op het programma, muzikale verrassingen gedurende het jaar en is er een samenwerking aangegaan met Brouwerij het Uiltje om een speciaal biertje te brouwen ter ere van het 30 jarig bestaan en het 10 jarig bestaan onder de huidige eigenaar. Via de Facebookpagina van het café worden alle activiteiten gecommuniceerd. De aftrap van het jaar begint met een borrel op zondag 20 maart, waarbij vier generaties oud Du Théâtre eigenaren en personeel zich nog één keer achter de tap zullen begeven.

Info
Café du Théâtre
Smedestraat 16, Haarlem
Geopend: Z0 – Do 20:00 – 02:00 | Vr – Za 20:00 – 04:00