Verslag van het Jubileum Concert van het Kennemer Jeugd Orkest

0

Het 20 jarig bestaan van het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) o.l.v. Matthijs Broers is zondag 10 april knallend gevierd met een uitgebreid JUBILEUM CONCERT in de Philharmonie met o.a. de Première van de Dans van de Groene mug van Imre Ploeg en de Sinfonia van Mozart met solisten, oud KJO’ers, Sanne Hunfeld en Helena van Tongeren.

De zaal was goed gevuld. Er waren veel belangstellenden komen luisteren en de commissaris van de Koning, de heer Remkes en zijn vrouw en de burgemeester van Haarlem, de heer Schneiders en zijn vrouw, waren speciaal aanwezig voor het jubileumconcert.

Voor de pauze klonk de knallende ouverture van Startrek die later in het programma in zijn geheel werd gespeeld.

Daarna volgde de Première van de Groene mug, geschreven door Imre Ploeg. Je kon de mug door het hele stuk horen via de cello’s en de harp. Het is een modern stuk maar doordat het is gebaseerd op muziek van Andriessen en Saint-Saëns, ligt het toch goed in het gehoor. De burgemeester kreeg na afloop de partituur uitgereikt door de dirigent, Matthijs Broers, samen met de componist. Dit als dank voor zijn burgemeesterschap. Voor de gelegenheid was ook de echte Groene mug op het podium aanwezig, die zich tot het publiek wendde met een pleidooi over duurzaamheid en tot slot gaf hij de vrouw van de burgemeester, ook een prachtig boeket bloemen.

Daarna speelde het orkest gewoon weer door en werden de 3 delen van het Sinfonia Concertante van Mozart gespeeld met de solisten Sanne Hunfeld, viool en Helena van Tongeren, altviool. Het orkest had hard gestudeerd op het altijd moeilijke Mozart, maar was zichtbaar en hoorbaar geïnspireerd door de 2 professionele musici die ze mochten begeleiden. De opperste concentratie was goed te zien, het orkest heeft het heel goed gedaan!

Na de pauze was het programma iets luchtiger. Bij Startrek, speciaal gearrangeerd door Floor Out voor het orkest, sprongen de vonken ervan af. De koper sectie knalde erboven uit en het publiek kon de ruimte schepen en hectiek uit de film zeker voelen en deze werd bijna tastbaar!

Tot slot nog het prachtige stuk Nacht op de Kale Berg van Moussorgsky. Dit stuk klonk duidelijk anders dan de andere stukken, geschreven in Russische sferen.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)