Penning van verdienste voor Michaëla J. Bijlsma

0

Burgemeester Jos Wienen reikte zaterdag 22 oktober de penning van verdienste uit aan Michaëla J. Bijlsma (49). Zij krijgt deze Haarlemse onderscheiding vanwege haar grote belangeloze inzet voor de promotie van Haarlem. Met tal van originele projecten zet zij (de geschiedenis van Haarlem) in de schijnwerpers, veelal in samenwerking met de Haarlemse illustrator Eric J. Coolen.

Voorbeelden van die projecten zijn de Haarlemse geschiedenis als plaatjesalbums, het Haarlem spel/doeboek, het Haarlem 770 jaarboek en de Haarlemse Faammuur.

Michaëla J. Bijlsma bedacht ook het bronzen beeld De Meermin van Haarlem aan het Paardenwed (hoek Jansstraat/ Nieuwe Gracht), de gevelsteen Torrentius in de Torrentiusstraat en de gevelsteen Henk Vijn aan de gevel van Molen de Adriaan.

Michaëla J. Bijlsma vormt daarnaast samen met Lolita Hooglugt en haar vader Teke Bijlsma het muzikale trio Bijlsma2Hooglugt. Dit gezelschap verzorgt al vele jaren muzikale optredens in onder meer Haarlemse verzorgingshuizen en kerken. Bekend zijn ook hun maandelijkse bijdragen aan het historisch café in het Noord-Hollands Archief, waarbij het trio bekende en onbekende historische Haarlemse liedjes in een nieuw arrangement vertolkt. Bijlsma2Hooglugt verzorgt tot slot de jaarlijkse aubade tijdens Koningsdag in de Grote of St. Bavokerk.

De uitreiking van de penning van verdienste viel samen met de onthulling door burgemeester Wienen van het laatste geesteskind van Michaëla J. Bijlsma: een borstbeeld van Kortjakje, ontworpen door Eric J. Coolen.