Meldpunt vuurwerkoverlast.nl voor het vijfde jaar open

0

Voor het vijfde jaar op rij is op 24 december jl het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen daar worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Haarlem. Inmiddels zijn er ruim 10.000 meldingen ontvangen.

Met het meldpunt wil GroenLinks in kaart brengen hoe groot de overlast is door vuurwerk. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van. GroenLinks gebruikt de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. “De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken“, zegt GroenLinks-raadslid Daphne Huysse. “Dan zijn we af van de overlast, schade en ongelukken.

Vorig jaar kwamen er bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl uit het hele land ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen. Dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag. Tot 3 januari is het meldpunt geopend.

Als inwoners willen dat handhavend wordt opgetreden kunnen zij de politie bellen op 0900-8844 of gemeentelijke handhaving via 5114950.