Start internationaal Wandelweiser Festival in de Pletterij

0

Tijdens het Amsterdam Wandelweiser Festival zullen van 9 tot en met 12 februari op vier verschillende locaties in Nederland concerten woorden gegeven. De Pletterij is trots gastheer te mogen zijn voor het openingsconcert op 9 februari.

Onder de noemer Wandelweiser schaart zich een groep componisten en performers, die opnieuw zijn gaan nadenken over wat musiceren eigenlijk is. Zij vragen zich af wat tijd precies is, en ruimte, en hoe het is om samen te spelen of juist om te zwijgen. En hoe het is een om een noot te spelen zonder intentie maar toch op het juiste moment, of om juist niets te doen en aanwezig te zijn in een ruimte met anderen of soms alleen. Er zijn korte stukken, maar ook heel lange, stiltes kunnen geluid betekenen of symmetrie of ingetogenheid of afwezigheid, een herinnering die voorbij is.

Volgens één van de componisten, de in Haarlem geboren Dante Boon lijkt het misschien of het de componisten erom gaat te componeren met uiterste reductie van middelen, maar die indruk is bedrieglijk. De simpelste stukken kunnen bij uitvoering steeds weer een onverwachte rijkdom laten horen. Een stuk waarbij nog slechts één toon steeds herhaald wordt blijkt juist een stuk te zijn waarin elke toon een onmetelijke variatie aan nuances kent.

Tijdens het openingsconcert worden stukken gespeeldvan Dante Boon, Daniel Brandes, Anastassis Philippakopoulos en Michael Pisaro. Uitvoerenden zijn Antoine Beuger, fluit , Jürg Frey, klarinet, Germaine Sijstermans, klarinet / basklarinet, Dante Boon, piano, Michael Pisaro, elektrische gitaar / elektronica, Koen Nutters, contrabas en Reinier van Houdt, piano.

Info
Kaarten kosten € 10,– (€ 9,- voor Vrienden van de Pletterij, € 7,50 voor jongeren onder 25 jaar) en kunnen besteld worden op www.pletterij.nl. Het concert begint om 20.00 uur. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122 in Haarlem.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)