Haarlemse Lente 2017

0

Van 24 tot 26 maart 2017 viert Haarlemse Lente de bloeiende hedendaagse kunstscene in de historische schilderstad Haarlem. In de zesde editie slaan 13 musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven de handen ineen voor een openingsavond vol gratis te bezoeken tentoonstellingsopeningen, een knallende afterparty en een weekend vol screenings, performances en andere activiteiten.

Deelnemers: 37PK, Castellvm Aqvae, de-Passages, Museum Het Dolhuys, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Horizonverticaal, Juliacks, Nieuwe Vide, Pakhuisje ‘Hal 88’, Sugar Pop Institute, Teylers Museum en de Vishal. Nieuw dit jaar is de toevoeging van I Speak in Tongues, samengesteld door curator Katayoun Arian in het kader van het centrale thema: ‘de Blik van de Buitenstaander.’

De Blik van de Buitenstaander
Wie of wat is een buitenstaander? En wie bepaalt dat? In onze huidige tijd, waarin meningen over grenzen en wij-zij-verhoudingen onophoudelijk over elkaar heen buitelen, zijn zulke vragen actueler dan ooit. De deelnemers van Haarlemse Lente reflecteren op verschillende manieren op de voortdurende spanning tussen het vasthouden aan- en loslaten van definities die dat oplevert.

Zo zoekt Evelyn Taocheng Wang onder andere naast Richard Tuttle en Kasper Bosmans de grenzen op van representatie van het menselijk lichaam en clichés rondom de ‘mannelijke blik’ in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Sugar pop Institute nodigt buitenstaanders van de kunstwereld uit in hun pop-up tentoonstelling, en Museum Het Dolhuys presenteert outsider artists. Horizonverticaal en de-Passages bevragen de positie van de bezoeker ten opzichte van zowel de kunstwerken als de tentoonstelling, en de Flags of Compassion van Rini Hurkmans, te gast bij Pakhuisje ‘Hal 88’, brengen de verbindende kracht van empathie voor het voetlicht.

I Speak in Tongues – Katayoun Arian
Curator Katayoun Arian (Teheran, 1984) creëerde dit jaar op uitnodiging van Haarlemse Lente I Speak in Tongues, een project gebaseerd op de bundel Sister Outsider van Audre Lorde, waarin zij vanuit ‘een position of difference’ te werk gaat. Arian wendt haar positie als ‘buitenstaander’ in Haarlem aan om een spiegel voor zowel het publiek als de Haarlemse kunstinstellingen voor te houden, en een kritische blik op hedendaagse mechanismen van collectiviteit en identiteitspolitiek te werpen. Hiervoor nodigt zij onder meer Wendelien van Oldenborgh uit voor een screening en gesprek over haar film Supposing I love you. And you also love me (2011).

Programma
Op vrijdag 24 maart trapt Haarlemse Lente af in Teylers Museum om 16.00 uur. De avond zal in het teken staan van gratis toegankelijke feestelijke openingen en activiteiten bij alle deelnemende instellingen, waarna de avond wordt afgesloten op de spetterende afterparty vanaf 22.00 bij Nieuwe Vide. Op zaterdag en zondag vinden er naast de tentoonstellingen bijzondere screenings, performances, rondleidingen en artist talks plaats. Op zondag wordt afgesloten met een feestelijke finissage in het centrum van Haarlem.

Het belooft een uitdagende en uiteenlopende editie te worden, waarin Haarlem wederom laat zien dat het als geen ander de historische kunstenaarsstad met de hedendaagse kunstscene weet te verenigen. Alle locaties zijn op 24 maart vanaf 17.00 gratis toegankelijk. Tijdens de rest van het weekend gelden in de musea de normale toegangsprijzen.
Wij hopen u te zien tijdens de Haarlemse Lente 2017!

Meer over het programma op www.haarlemselente.nl.

Advertentie