Programma Pletterij maart

0

Het programma van de Pletterij voor maart 2017 ziet er als volgt uit:

wo 1 maart, 14.00 uur Film: Haarlem in Oude Filmbeelden 5
Presentatie Lenie Peetoom
Deze middag staat opnieuw helemaal in het teken van unieke opnames van onze stad, waaronder de barre winter in 1941/42, de bekende drukkerij en uitgeverij De Spaarnestad, de Paas viering in 1937, Haarlem in oorlogstijd, de bouw van de Mariakerk in Haarlem Noord en nog veel meer in deze serie nog niet vertoonde beelden.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

do 2 maart 20.00 uur: Doculab “Een vangnet uit liefde” en “De normaalverdeling”
Susanne Opstal vertoont haar documentaire ‘Een vangnet uit Liefde’ over het Sint JacobS Godshuis. Sommige goede daden krijgen te weinig aandacht. Anonieme schenkingen en nalatenschappen kunnen een enorme invloed hebben, maar die invloed wordt soms in relatieve stilte ontvangen. Een voorbeeld van zo’n invloedrijke nalatenschap is het Sint Jacobs Godshuis, de nalatenschap van Lysbeth Jan Bette Heinrixczoons. Wat in 1437 begon als een gasthuis voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela is nu uitgegroeid tot grootschalige liefdadigheidsinstelling die zich baseert op de zeven werken van barmhartigheid. Wat door de jaren heen hetzelfde gebleven is, is het opereren op de achtergrond. In deze film wordt dit onzichtbare vangnet in Haarlem zichtbaar.
Als tweede staat de documentaire “De Normaalverdeling” van Josephine Drehmanns op het programma. ‘De Normaalverdeling’ is een korte documentaire over vier mensen die zich aan de rand van deze wiskundige klokvormige grafiek bevinden. De maakster geeft de kijker de kans om in te zoomen in het leven van vier, naar haar mening, bijzondere mensen. Je krijgt inzicht in allerlei facetten van hun leven waarbij je wordt meegenomen in hun dagelijkse problematiek en emoties.
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage gewenst

wo 8 maart, 14.00 uur Film: Cinema Paradiso (1988) – Giuseppe Tornatore
Presentatie Lenie Peetoom
Tornatore laat ons in deze hartverwarmende film heerlijk genieten van het wel en wee in een dorpsbioscoop in de jaren vijftig van de vorige eeuw, waarin een Siciliaans jongetje bijna al zijn tijd doorbrengt en bevriend raakt met de operateur.
De bezoekers zijn aandoenlijk komisch en de film balanceert dan ook schitterend tussen humor en nostalgie.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

za 11 maart 20.30 uur Muziek: Available Jelly
Available Jelly heeft een brede kijk op muziek. Op een geheel onbevangen manier wordt met allerhande genres van binnen en buiten de jazz en geïmproviseerde muziek omgesprongen. Daarbij is nooit sprake van pastiches of een collage-achtige aanpak. Steeds wordt de essentie uit de muziek gehaald en in een eigentijds licht geplaatst. Available Jelly kan rauw en uitgelaten klinken, maar ook verfijnd en ingetogen. Hecht samenspel, een rijk klankenpalet, doorgewinterde solisten en een ongebreidelde speeldrift maken een concert van Available Jelly steeds tot een muzikaal feest.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

wo 15 maart 14.00 uur Film: The Robber Symphony (1936) – Friedrich Feher
Presentatie: Lenie Peetoom
Deze heerlijke muziekfilm van acteur, regisseur en muzikant Friedrich Feher neemt een unieke plaats in binnen de Nederlandse bioscoop geschiedenis.
De film stond tot diep in de jaren zestig op het programma van de Amsterdamse bioscoop De Uitkijk en werd daar letterlijk stukgedraaid.
Dankzij de restauratie van het Nederlandse en Britse filmmuseum kunnen we deze hilarische komedie sinds 2005 weer in volle glorie zien.
Toegang € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

wo 15 maart, 20.00 uur Jongerendebat Generation Why
Een maandelijks programma met voor en met jongeren. De avonden worden georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Generation Why en Haarlemse jongerenwerkers.
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage gewenst

vr 17 maart 20.30 uur Muziek: 5 Years of Raw Tonk Records
Het Londense label Raw Tonk Records viert zijn vijfjarige bestaan met een serie evenemente, waaronder een korte tournee in Nederland en België. In de Pletterij treden drie duo’s van musici van het label op, die verschillende vormen van geïmproviseerde muziek en vrije jazz laten horen. Ripsaw Catfish (Cath Roberts en Anton Hunter), Colin Webster en Andrew Lisle en Dirk Serries en Graham Dunning vormen die drie duo’s.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

zo 19 maart 16.00 uur Muziek: Jazz X Robert Koemans Trio
Frisse, energieke sound en geraffineerd samenspel. De traditierijke piano trio bezetting biedt Robert Koemans een uitgelezen kans om de diverse elementen van samenspel verder uit te diepen en tegelijkertijd maximaal zijn eigen muzikale stempel te drukken. In zijn repertoire wisselt het trio arrangementen van stukken uit het Great American Songbook af met eigen composities, waarin de verschillende klanken van de trio bezetting verder worden onderzocht. Het leverde het trio een uitnodiging op voor de Conservatorium Talent Award op Jazz in Duketown en een publieksprijs en tweede plaats in de Leidse Jazz Award.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50 Met mogelijkheid vegetarische maaltijd voor € 7,50

wo 22 maart 14.00 uur Film: Suspicion (1941) – Alfred Hitchcock
Presentatie: Lenie Peetoom
Het lijkt zo´n keurige huiselijke thriller, maar dan wel met een pervers ondertoontje.
Joan Fontaine kreeg een Oscar voor haar rol van een vrouw die denkt dat haar man haar wil vermoorden. En Hitchcock zou Hitchcock niet zijn als hij de spanning niet tot het uiterste weet op te voeren.
Toegang: € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

wo 22 maart 20.00 uur Debatcafé
Een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. Debat o.l.v. Erwino Ouwerkerk en Annemieke Windt.
Toegang: € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

do 23 maart 20.30 uur Muziek: Taberna Mylaensis
De Siciliaanse band Taberna Mylaensis werd eind jaren ’70 opgericht, aanvankelijk als protestgroep. Uiteindelijk richt het kwartet zich meer op de rijke Siciliaanse muziek. Een liedcultuur met Keltische invloeden, Arabische en Griekse maar ook Franse, Spaanse en zelfs Noord Afrikaanse invloeden. Luciano Maio is van meet af aan de inspirator van Taberna Mylaensis, een naam die overigens ontleend is aan Milazzo (Mylae) waar Maio in 1950 werd geboren.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

vrij 24 maart 20.30 uur Muziek: Phosphorus ensemble
Het Phosphoros Ensemble wordt bemand door uitstekende Berlijnse musici, die naast hun klassieke scholing ook thuis zijn in hedendaagse en geïmproviseerde muziek. De ongebruikelijke combinatie van bas, (bas)klarinet, harp en sopraan levert een kleurrijk, poëtisch geluid op, dat perfect past bij het werk van de dichter Morgenstern. Morgensterns gedichten spannen een boog tussen humor, serieusheid, filosofie en klankpoëzie.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

wo 29 maart 14.00 uur Film: Moulin Rouge (1952) – John Huston
Presentatie: Lenie Peetoom
John Hustons kleurrijke film over de 19e eeuwse Franse schilder Toulouse Lautrec wordt als een meesterwerk beschouwd. Met name de sfeer van Montmartre is subliem in beeld gebracht en daarnaast wordt er ook nog eens voortreffelijk in de film geacteerd. Moulin Rouge viel in de prijzen met Oscars voor art direction en kostuumontwerp en vier nominaties voor andere categorieën.
Toegang: € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

wo 29 maart 20.00 uur Debat: Tegenlicht Meet Up Haarlem
De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers.
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage gewenst

do 30 maart 20.30 uur Muziek: Bey-ler-Bey
Het Franse Bey-ler-Bey trio bestaande uit de muzikanten Florian Demonsant, Wassim Halal en Laurent Clouent werkt samen rond een gezamenlijke interesse: muzikale improvisaties geïnspireerd door de kleuren en codes van de Balkan en de Turkse muziek.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

vr 31 maart 18.00 Tweede Doculab netwerkborrel
De documentaire gemeenschap van Haarlem organiseert op vrijdag 31 maart om 18:00 bij haar thuisbasis de Pletterij (Lange Herenvest 122) haar tweede netwerkborrel.
Toegang: gratis

Info
Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.