Haarlemse Lente 2017

0

De Haarlemse Lente nadert! Van 24 tot 26 maart vindt de zesde editie van Haarlemse Lente plaats, waarin dertien musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven de handen ineenslaan voor een lang weekend vol hedendaagse kunst.

De verschillende deelnemers komen samen rondom het thema ‘Blik van de Buitenstaander’, en geven ieder hun eigen invulling hieraan. Nieuw dit jaar is de toevoeging van de thematentoonstelling ‘I Speak in Tongues’, samengesteld door externe curator Katayoun Arian.

Blik van de Buitenstaander
Wie of wat is precies een buitenstaander? En wie bepaalt dat? Deze vragen zijn in deze roerige tijden, waarin meningen over grenzen en wij-zij-verhoudingen onophoudelijk over elkaar heen buitelen, actueler dan ooit. De deelnemers van Haarlemse Lente reflecteren op verschillende manieren op de voortdurende spanning tussen het vasthouden aan- en loslaten van definities die dat oplevert. Zo zoekt Evelyn Taocheng Wang naast Richard Tuttle en Kasper Bosmans de grenzen op van representatie van het menselijk lichaam en clichés rondom de ‘mannelijke blik’ in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Sugar Pop Institute nodigt buitenstaanders van de kunstwereld uit in hun pop-up tentoonstelling met kunstenaars die werken met stokken en stenen, Juliacks presenteert een transhistorische installatie over buitenstaanders in de maatschappij in het gebouw van de Waag, en in Museum Het Dolhuys zijn ‘outsider artists’ uit Iran te zien. Horizonverticaal en de-Passages bevragen de positie van de bezoeker ten opzichte van zowel de kunstwerken als de tentoonstelling, de ‘Flag of Compassion’ van The Unda Foundation zal bij iedere deelnemer voor de deur wapperen om de verbindende kracht van empathie voor het voetlicht te brengen. In Pakhuisje ‘Hal 88’ is meer te zien over deze bijzondere vlag. Uitgebreide programma-informatie per instelling is te lezen op de website.

I Speak in Tongues – Katayoun Arian
In het kader van het thema ‘De Blik van de Buitenstaander’ nodigt de Haarlemse Lente een externe curator uit in haar midden. Curator Katayoun Arian (Teheran, 1984) wendt haar onderscheidende positie als ‘buitenstaander’ in Haarlem aan om met dit uitgangspunt een kritische blik op hedendaagse mechanismen van in- en uitsluiting, collectiviteit, identiteitspolitiek en neokolonialisme te werpen. Uitgaande van het werk van de feminist en cultuurtheoreticus Gloria E. Anzaldúa, wordt met de tentoonstelling ‘I Speak in Tongues’ ruimte gemaakt voor het verkennen van de complexe dimensies tussen spreken, het lichaam en identiteit. Met inbegrip van performance, screening en debat gedurende het festivalweekend, nodigt ‘I Speak in Tongues’ zowel het publiek als de Haarlemse kunstinstellingen uit tot dialoog. Met onder meer Caetano Carvalho, Charl Landvreugd, Marianna Maruyama, Dorine van Meel en Wendelien van Oldenborgh. Deze centrale thematentoonstelling, die mede dankzij een genereuze bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand komt, opent op vrijdag 24 maart om 18.00 bij 37PK (Groot Heiligland 37) met Charl Landvreugd’s performance Movement no. 7 on Cairo (preview).

Programma
Op vrijdag 24 maart trapt Haarlemse Lente af met een openingsceremonie in Teylers Museum om 16.00 uur. De avond zal in het teken staan van tentoonstellingsopeningen en bijzondere activiteiten in de hele stad. Met het blokkenschema in het programmaboekje, dat is op te pikken bij alle deelnemers of te raadplegen via de website, kun je je eigen avondprogramma invullen en hoef je niets te missen. De avond eindigt bij de traditionele afterparty bij Nieuwe Vide, met een biertje, bands en dj’s waaronder Knalpot en Precursor. Op zaterdag en zondag vinden er naast de tentoonstellingen verschillende screenings, performances, rondleidingen en artist talks plaats bij de verschillende instellingen. Op zondag sluit de Haarlemse Lente af met een feestelijke finissage vanaf 17.00 in De Vishal op de Grote Markt.

Het belooft een uitdagende en uiteenlopende editie te worden, waarin de bloeiende hedendaagse kunstscene van deze historische kunststad zich van alle kanten laat zien. Alle locaties zijn op 24 maart vanaf 17.00 gratis toegankelijk. Tijdens de rest van het weekend gelden in de musea de normale toegangsprijzen. Het volledige programma is vanaf nu te vinden op de website www.haarlemselente.nl. Zie voor meer informatie ook het Facebook event.

Namens alle deelnemende instellingen: 37PK, Castellvm Aqvae, de-Passages, Museum Het Dolhuys, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Horizonverticaal, Juliacks, Nieuwe Vide, Pakhuisje ‘Hal 88,’ Sugar Pop Institute, Teylers Museum en De Vishal: wij hopen u te zien tijdens Haarlemse Lente 2017!

Advertentie