Ik zie, ik zie…humor; in het Frans Hals Museum

0

Lachen mag: Erik van Muiswinkel, Sylvia Witteman, Katrijn Van Bouwel en Vincent Bijlo zien meer in het Frans Hals Museum

Tot en met 3 september kan men in het Frans Hals Museum glimlachen, grinniken of schateren bij de presentatie Ik zie, ik zie…humor. Net als bij het spelletje Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet worden bezoekers uitgedaagd om kunstvoorwerpen ‘op het tweede gezicht’ te bekijken. En wel door de ogen van erkende humoristen als Erik van Muiswinkel, Sylvia Witteman, Katrijn Van Bouwel en Vincent Bijlo. Zij delen met aanwijzingen en beschrijvingen hun bevindingen en associaties.

De presentatie Ik zie, ik zie…humor gaat uit van de vaste collectie van het museum en biedt de bezoeker aanwijzingen en korte verhalen verspreid over diverse museumzalen. Daarbij maakt deze op uiteenlopende manieren kennis met de bevindingen van de ‘gastcuratoren’, variërend van teksten en tweets tot geluidsopnamen. Ik zie, ik zie…humor is het vervolg op de tentoonstelling Ik zie, ik zie…die in 2015 plaatsvond met bijdragen van kunstredacteur Wieteke van Zeil en romanschrijver Niña Weijers. Met deze innovatieve en meerstemmige vorm van presentatie daagt het Frans Hals Museum de bezoeker uit om met aandacht te kijken en door de aanwijzingen, uitleg en verhalen ‘op het tweede gezicht’ de verborgen schatten te ontdekken.

Erik van Muiswinkel, Sylvia Witteman, Katrijn Van Bouwel en Vincent Bijlo
Erik van Muiswinkel is volgens Wikipedia een Nederlandse kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator die landelijke bekendheid verwierf door zijn bijdragen aan de televisieprogramma’s Ook dat nog!, Kopspijkers en Studio Spaan. Momenteel staat hij met De Olieworstelaar in het theater.

Sylvia Witteman is culinair journaliste en columniste voor het landelijke dagblad de Volkskrant. In de Volkskrant schrijft zij sinds 2011 drie keer per week een column met oog voor detail en met een verfijnd gevoel voor humor. Op social media is zij een veelgelezen twitteraar.

Katrijn Van Bouwel is een Vlaamse improvisatiespeelster, schrijfster en comédienne. Onlangs verscheen van haar hand de roman De muze en het meisje. Katrijn Van Bouwel trad eerder op als presentator van de Haarlemse versie van De Grote Kunstshow – de speciale kersteditie.

Vincent Bijlo is een Nederlandse cabaretier, schrijver en columnist. Bijlo die vanaf zijn geboorte blind is, behaalde al in 1988 zijn eerste succes als cabaretier. Hij schrijft driemaal per week een column voor het AD en schreef in het verleden voor Trouw en NRC. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks HollandDocRadio, het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO.

Nog meer humor in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem

Ik zie, ik zie…humor past perfect in het jaarthema ‘humor’ dat in 2017 losjes als een rode draad door de activiteiten en programmering van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem loopt. Er valt dan ook nog meer te lachen in het museum de komende tijd:

Studio HaHaHals. Stap in de Gouden Eeuw en breng de humor tot leven
t/m 18 maart 2018
Op 1 april opende Studio HaHaHals zijn deuren voor kinderen maar natuurlijk ook voor ouders en opa’s en oma’s. Frans Hals stond bekend als de meester van de lach en zijn schilderijen lijken haast 17e-eeuwse snapshots. In Studio HahaHals kruip je in de huid van een 17e-eeuws personage en maak je samen met familie of vrienden een humoristische groepsfoto.
Studio HaHaHals is mede mogelijk met steun van de Vrienden van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Humor. 101 jaar lachen om kunst
20 mei t/m 10 sep 2017
Deze tentoonstelling in zowel het Frans Hals Museum als De Hallen Haarlem illustreert hoe kunstenaars humor als inspiratiebron hanteerden vanaf de komst van dada in 1916 tot nu.

De Kunst van het Lachen. Humor in de Gouden Eeuw
11 nov 2017 t/m 18 mrt 2018
Deze tentoonstelling biedt een overzicht van humor in de 17e-eeuwse schilderkunst met circa 60 topstukken van de hand van schilders als Frans Hals en Jan Steen.