SoTalks 24 maart

0

Met veel trots kondigt SOTalks als zesde gast in de avondvullende talkshow aan: Atilay Uslu, oprichter van Corendon.

Atilay was achtereenvolgens elektrotechnicus, restaurateur, reisagent, touroperator en sinds 2005 eigenaar van een door hemzelf opgerichte airline.

Programma
18:30u start diner (dagschotel 12,50)
19:30u koffie
20:00u SOTALKS
21:00u aangeklede borrel
22:30u afronden

Onderwerp
Frénk van der Linden bevraagd Atilay Uslu uiteraard over zijn zakelijke succes, maar van Frénk weten we ook dat hij zal doorvragen op de persoonlijke kant. De mens achter de zakenman, de Turk in Nederland, zijn visie op de spanningen tussen Turkije en Europa. Genoeg te bespreken zo lijkt het.

Atilay Uslu
Atilay Uslu (Emirdag, 1968) verhuist als eenjarige met zijn familie naar Nederland. Uslu gaat in Nederland naar school en rondt uiteindelijk een opleiding elektrotechniek af. Na zijn studie gaat Uslu aan het werk bij Fokker als technicus. Het ondernemerschap blijft hem echter trekken en in 1990 besluit hij de stap te wagen. Het wordt alleen niet een onderneming in de technische industrie, maar een eigen zaak in de horecasector. Uslu opent namelijk een shoarmatent in het uitgaansgebied van Haarlem.

In 1993 besluit de jonge ondernemer over te stappen naar de reisbranche waar Uslu achtereenvolgens eigenaar en directeur is geweest van Mega Reizen, Snowman en Transatlas. Het echte succes komt echter pas met de oprichting van Corendon. Dit bedrijf richt hij in 2000 samen met zijn zakenpartner Yildiray Karaer.

In de eerste jaren richt het in Haarlem gevestigde Corendon zich als touroperator grotendeels op het organiseren van reizen naar populaire Turkse bestemmingen. Het bedrijf is eerst verantwoordelijk voor zowel het opzettenals het verkopen en uitvoeren van vakanties naar Turkije, maar hier komen langzaam maar zeker steeds meer zonbestemmingen bij. Corendon houdt zicht daarnaast bezig met de verkoop van Turkse vakantiewoningen. De zaken gaan goed en vakantiegangers – al snel niet meer alleen klanten van Turkse afkomst die hun familie willen opzoeken – weten de weg naar Corendon steeds beter te vinden.

In 2005 is Uslu klaar voor de volgende stap. Dat jaar richt hij samen met zijn zakenpartner Corendon Airlines op, een Turkse vliegmaatschappij met een huidige vloot van circa tien toestellen. Een slimme zet op financieel gebied, want zo kan Corendon een steeds groter deel van haar klanten zelf naar de vakantiebestemmingen vervoeren. In 2011 bereikt de ondernemer een nieuwe mijlpaal met de oprichting van Corendon Dutch Airlines. Sindsdien kunnen Corendon-vliegtuigen ook vanuit Nederland opstijgen. Tegenwoordig vliegt de reisorganisatie op 31 luchthavens in bestemmingen als Cyprus, Israël, Macedonië en Tunesië.

Frénk van der Linden (interviewer)
Frénk van der Linden (Hillegom, 1957) is een Nederlandse journalist die werkt(e) voor onder meer de De Tijd, Nieuwe Revu, NPS-radio en het NRC Handelsblad. Hij staat binnen zijn vakgebied bekend als specialist in het interviewen.

Van der Linden studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht (1977-1980). Hij heeft vanaf 1980 honderden mensen uitgebreid geïnterviewd voor krant, televisie en radio. Zijn kandidaten daarvoor kwamen uit onder meer de werelden van de politiek, de sport, de podiumkunsten, film, literatuur en de media.

Van der Linden presenteert meerdere keren per week het radioprogramma ‘Kunststof’ van de NPS. Hierin worden verscheidene mensen aan de tand gevoeld. Ook houdt Van der Linden interviews voor het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat. Eerder maakte hij voor de NCRV het interviewprogramma 30 Hoog. Hij is geregeld te gast bij De Wereld Draait Door.

In het kort
Deze editie wordt mogelijk gemaakt door Wibaut.
Datum: donderdag 24 maart 2016
Gast: Atilay Uslu
Interviewer: Frénk van der Linden
Locatie: Sociëteit Vereeniging
Kosten: gratis toegankelijk (aanmelden verplicht)
Aanmelden via: https://societeitvereeniging.nl/a/sotalks