Subsidie Nieuwe Makers toegekend aan Eline Arbo / Toneelschuur Producties

0

De jonge geëngageerde regisseur Eline Arbo is de komende twee jaar verbonden aan productiehuis Toneelschuur Producties in Haarlem. Fonds Podiumkunsten kent haar de Subsidie nieuwe makers toe, waarmee Toneelschuur Producties een deel van haar ontwikkelingstraject voor de komende twee jaar kan financieren.

Eline Arbo gaat in een tweejarig ontwikkelingstraject bij Toneelschuur Producties twee voorstellingen maken, maar ook zakelijke en productionele kennis en vaardigheden opdoen.

Toneelschuur Producties volgt het werk van Eline al sinds de Regie Opleiding in Amsterdam. Haar ambities om hedendaags teksttheater te maken en haar potentie als toekomstige grote zaal regisseur sluiten direct aan bij de signatuur van het productiehuis.

Over Eline Arbo (1986)
Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, rondde zij in 2016 de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam succesvol af. Eline valt op met haar maatschappelijk en politiek geëngageerde voorstellingen. Eline Arbo: “Het is voor mij en mijn generatie, in Noorwegen maar ook in Nederland, belangrijk om na te denken over hoe wij ons verhouden tot idealisme vandaag de dag. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe? In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het belangrijk om te reflecteren op onze eigen morele grenzen. In hoeverre zijn wij bereid zijn om onze eigen wereld vorm te geven? De thematiek van mijn werk staat in relatie met de wereld waarin ik leef en zou willen leven. Mijn voorstellingen draaien altijd om mensen die in actie komen tegen het huidige systeem. Ze proberen de structuren waarin ze leven uit te dagen en te leven volgens hun eigen ideeën over goed en kwaad. Ze zoeken de grenzen van idealisme op, soms met gruwelijke gevolgen. Dit zie ik terug bij mijn generatie, die worstelt ook met deze problematiek.”

Het lijden van de jonge Werther
De eerste theatervoorstelling van Eline Arbo bij Toneelschuur Producties is Het lijden van de jonge Werther, van 21 september tot en met 19 oktober te zien in de Toneelschuur en een aantal theaters in het land. De première vindt plaats op 23 september in de Toneelschuur in Haarlem. In Arbo’s regie wordt Johann Wolfgang Goethes klassieker een voorstelling over gevoel versus verstand. In haar zelfgeschreven bewerking geeft Eline Arbo niet alleen een stem aan Werther, maar aan alle drie de personages. Centrale vraag in haar bewerking is: wanneer wordt idealisme fundamentalisme? Met: Diewertje Dir, Victor IJdens en Sander Plukaard.Meer op www.toneelschuurproducties.nl/werther.